News

Cod roșu de furtună în Spania. MAE a emis o atenționare pentru români

12.09.2019 | 08:44
Cod rosu de furtuna in Spania MAE a emis o atentionare pentru romani

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) le-a transmis românilor o atenționare privind prognoza meteo nefavorabilă din Regatul Spaniei. În mai multe provincii ale țării sunt așteptate furtuni, intensificări ale vântului și apele mării vor fi agitate.

MAE avertizează românii care vor să plece în Spania

Ministerul Afacerilor Externe îi informează pe cetățenii români cu privire la vremea nefavoravilă din Spania. Agenția Meteorologică de Stat (AEMET) a actualizat prognoza meteo și a emis un cod roșu de furtună, intensificări ale vântului, dar și stare extrem de agitată a apei mării. Regiunile care sunt afectate de vremea rea sunt provincia Alicante și zona litorală de sud a provinciei. Informarea meteo este valabilă pentru ziua de joi, 12 septembrie.

De asemenea, AEMET a emis o avertizare de vreme rea și pentru ziua de vineri, 13 septembrie. Zona litorală a provinciei Alicante și regiunea Murcia vor fi afectate de codul roșu de furtună, precum și intensificări ale vântului și apa mării va fi agitată.

Fenomenul DANA va pune stăpânire pe Spania
Meteorologii au emis un cod roșu de furtună și intensificări ale vântului în Spania. Sursa foto: kanald.ro

Fenomenul DANA va staționa deasupra Spaniei timp de două zile

Fenomenul DANA ( depresiune atmosferică izolată la niveluri înalte) s-a deplasat la sfârșitul zilei de miercuri, 11 septembrie, spre sudul Spaniei, mai exact în sud-estul Peninsulei Iberice. Acest fenomen va staționa deasupra țării vreme de două zile: joi și vineri.

În ziua de vineri fenomenul DANA își va schimba direcția de deplasare și se va îndrepta spre nord. Cea mai afectată zonă va fi cea mediteraneană unde sunt așteptate furtuni de intensitate puternică, rafale intense de vânt, precipitații care vor depăși 100 mm/h pe suprafeţe extinse și averse cu caracter torențial.

Ce le recomandă MAE cetățenilor români care pleacă în Spania

MAE le-a pus cetățenilor români la dispoziție numere de telefon pe care le pot apela în situații de urgență. Așadar, românii pot solicita asistență consulară la Consulatul României la Castellon de la Plana: +34964212446; +34964203331; +34964203234; +34964216008; +34964217836. Apelurile vor fi redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și ulterior, vor fi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă.

În plus, cetățenii români care trec printr-o situație dificilă mai pot apela și numărul de permanenţă al Consulatului României la Castellon de la Plana: +34677842467.

Mai multe zboruri de pe aeroporturile internaționale de la Castello, Valencia şi Alicante s-ar putea să sufere întârzieri de la programul normal sau chiar să fie anulate. De asemenea, circulația rutieră pe mai multe autostrăzi s-ar putea să fie îngreunată din cauza fenomenelor meteo: inundații, viituri instantanee și căderi de fragmente de rocă.

 

 

 

 

Tags: