News

Cod roșu de incendii! Autoritățile din Grecia, din nou în alertă

09.08.2019 | 19:00
Cod rosu de incendii Autoritatile din Grecia din nou in alerta

Căldura din ultimele zile, dar și vântul putrenic au crescut riscul de incendii de vegetație în Grecia. Autoritățile au emis un cod roșu de incendii pentru mai multe zone ale țării, în special pentru regiunea Atenei, Grecia centrală și Peloponez.

Incendii de vegetație în Grecia. Ce fac autoritățile în acest sens

Grecia se confruntă destul de des cu incendii de pădure și tufișuri. Lipsa precipitațiilor, căldura persistentă și vântul puternic au făcut ca incendiile de vegetație să scape de sub control. Și oamenii sunt cei care provoactă incendii, o simplă țigară aruncată aprinsă sau o scânteie de la grătar au fost suficiente în trecut să provoace incendii de proporții.

Meteorologii eleni au anunțat pentru acest final de săptămână temperaturi care vor depăși 40 de grade Celsius. Autoritățile din Grecia și serviciul de protecție civilă grec au emis un ”cod roșu” în mai multe regiuni ale țării, printre care se numără: regiunea Atenei, Peloponez și Grecia centrală. Anul trecut în luna iulie mii de case și peste 100 de persoane au murit după ce un incendiu din regiunea Atenei s-a propagat rapid.

Căldura și vântul contribuie la incendiile de vegetație
Cod roşu de risc de incendii în Grecia. Care sunt zonele afectate. Sursa foto: stirileprotv.ro

MAE avertizează românii care pleacă în Grecia

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetățenii români care se află sau vor să călătorească în Grecia că există un risc ridicat de incendiu de vegetație. Zonele afectate sunt mai multe insule de pe teritorul Greciei, printre care se numără: Samos, Kos, Rhodos, Saria, Creta și Crapathos.

Cetățenii români pot suna în situații de urgență la numărul de telefon al Ambasadei României la Atena: +302106728879, iar apelurile lor fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCR). Ulterior, apelurile vor preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. În plus, cetățenii români care se confruntă cu o situație cu caracter de urgență mai au la dispoziție și telefonul de permanență al Ambasadei României în Republica Elenă +306978996222 și cel al Consulatului General al României la Salonic +306906479076.