News

Cod roșu de inundații, cu viituri rapide și depășiri ale cotelor de pericol! Ce județe sunt vizate

24.06.2020 | 19:58
Cod rosu de inundatii cu viituri rapide si depasiri ale cotelor de pericol Ce judete sunt vizate
ADVERTISEMENT

Ploile torențiale au făcut ravagii în jumătate din țară și nu par să se oprească prea curând. Hidrologii au emis în cursul zilei de miercuri, 24 iunie, un nou cod roșu de inundaţii ce vizează bazine hidrografice din mai multe regiuni ale țării și va rămâne valabil până la ora 23:00.

În intervalul mai sus menționat vor fi semnalate viituri rapide, precum și creşteri rapide de debite şi niveluri, cu posibile depăşiri ale Cotelor de pericol. De asemenea, hidrologii mențin alerta cod roșu de inundații pe Tisa și Prut până joi, 25 iunie.

ADVERTISEMENT

Peste 80 de locuitori ai satului Baranca din județul Botoșani au fost evacuați în această dimineață, după ce nivelul râului Prut a crescut cu 98 de centimetri peste cota de pericol. Probleme au apărut și în județul Alba, unde apa a pătruns nu doar în zeci de gospodării, ci și în sediile a două instituții de stat.

Hidrologii au emis un nou cod roșu de inundații. Sunt vizate județele Braşov, Covasna şi Buzău

Conform Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), până la ora 23:00 vor fi viituri rapide, creşteri rapide de debite şi niveluri, cu posibile depăşiri ale Cotelor de pericol, pe râurile: Buzău – bazin amonte s.h. Sita Buzăului şi afluenţii aferenţi sectorului aval s.h. Sita Buzăului – amonte acumularea Siriu, respectiv Bâsca – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu (judeţele Braşov, Covasna şi Buzău).

ADVERTISEMENT

Fenomenele se pot produce cu probabilitate mai mare pe râurile din bazinele hidrografice Chichirău (afluent al râului Buzău) şi Şapte Izvoare (afluent al râului Bâsca Mare), avertizează specialiștii. De asemenea, hidrologii au extins până vineri la ora 24:00 codul roşu de inundaţii pe râul Prut. Tot până vineri au fost extinse avertizările cod portocaliu şi galben pe multe alte râuri din întreaga ţară.

Este vorba despre: Tisa, Someşul Mare, Lăpuş, Someşul Mic, Someş, Crasna, Ier, Barcău, Crişul Repede, Crişul Negru, Crişul Alb, Mureş, Bega Veche, Bega, Timiş, Bârzava, Caraş, Nera, Cerna, afluenţii mici ai Dunării, Jiu, Motru, Gilort, Olt, Olteţ, Argeş, Dâmboviţa, Siret, Suceava, Moldova, Bistriţa, Trotuş, Putna, Rm. Sărat, Buzău, Bârlad, Başeu, Prut – afluenţii mici aferenţi sectorului aval intrarea ȋn ţară (judeţele: Botoşani, Iaşi, Vaslui şi Galaţi), Prut – sector aval Ac. Stânca Costeşti – amonte S.H. Drânceni – ca urmare a tranzitării ȋn regim controlat prin Ac Stânca Costeşti a viiturilor formate anterior ȋn amonte de intrarea ȋn ţară (judeţele: Botoşani, Iaşi şi Vaslui).

ADVERTISEMENT

Călin Popescu Tăriceanu cere Guvernului să ajute românii afectați de inundații

În ciuda problemelor cu care se confruntă jumătate din țară, Guvernul nu pare dispus să sară în ajutorul oamenilor nevoiți să își părăsească propriile case, distruse complet de intemperiile vremii. Sau cel puțin așa susține Călin Popescu Tăriceanu, într-un mesaj publicat în urmă cu câteva ore pe rețelele de socializare.

Este de neînțeles lipsa de implicare a Prim-Ministrului, și în general a guvernului, în coordonarea acțiunilor de prevenire și limitare a pagubelor generate de inundațiile care afectează jumătate din țară! Chiar nu înțeleg de ce o ședință la Cotroceni este mai urgentă decât salvarea vieților și gospodăriilor oamenilor în nevoie?!

ADVERTISEMENT

Oare inundațiile nu aduc dividende electorale precum aduce coronavirusul? Sau poate la inundații nu se fac achiziții publice care să umple conturile firmelor de casă ale PNL-ului?

Le spun dlor Iohannis și Orban că români sunt peste tot în țară, și în Timiș, și în Caraș-Severin, și în Botoșani sau Dolj, și au nevoie de ajutor chiar dacă nu suferă de coronavirus! Ați blocat țara, ați blocat spitalele, v-ați blocat în palatele voastre și nu mai vreți să știți de oameni?

Mișcați-vă fundurile pe teren, acolo unde oamenii își părăsesc agoniseala de o viață în miez de noapte! Mișcați-vă fundurile și mobilizați forțe și bani pentru a reface infrastructura distrusă și a reface casele distruse! Mișcați-vă și dați încredere oamenilor că nu sunt singuri, că o să fie ajutați să o ia de la început!

Am fost Prim-Ministru și știu cum este să mergi pe teren la inundații catastrofale. Am fost peste tot în țară în cele 3 rânduri de inundații pe care a trebuit să le gestionez, în 2005, 2006 și 2008. Știu, nu e ușor să stai alături de oameni care au pierdut totul peste noapte.

Nu e ușor să le ridici moralul și să le redai speranța. Câteodată o mai și încasezi (verbal) de la oameni nervoși și la capătul puterilor, dar asta e în fișa posturilor pe care temporar le ocupați: să fiți alături de români la bine, dar mai ales la rău!

Așa că ieșiți din palate, lăsați costumele și cravatele deoparte, luați cizmele în picioare și puneți mâna pe lopeți! Arătați că puteți fi curajoși fără telepromptere de pe care să citiți texte scrise de alții și fără slugarnici care să vă aducă osanale! Oamenii chiar au nevoie de voi, de cei care îi guvernează!”, a scris Călin Popescu Tăriceanu.

ADVERTISEMENT