News

Cod roșu de inundații emis de hidrologi. Furtunile au lovit deja în Alba. Localități izolate, după o viitură. Video

Un cod roșu de inundații a fost emis de hidrologi. Ploile abundente au lovit deja în Alba, acolo unde două localități au rămas izolate, după o viitură puternică.
15.07.2021 | 20:27
Cod rosu de inundatii emis de hidrologi Furtunile au lovit deja in Alba Localitati izolate dupa o viitura Video
ADVERTISEMENT

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, joi seara, un cod roșu de inundații valabil până la miezul nopții.

Alerta este valabilă pentru râuri din județele Alba și Cluj. În primul județ avertizat, ploile au făcut deja ravagii. Două localități au fost măturate de o viitură, iar mai mulți oameni au rămas izolați.

ADVERTISEMENT

Cod roșu de inundații emis de hidrologi. Ploile au afectat deja mai multe zone din Alba

În cursul după-amiezii, un cod roșu emis de ANM pentru comunele Ocoliș și Poșaga s-a concretizat în fenomene extrem de severe care au pus probleme în județ.

Potrivit ISU Alba, mai multe drumuri sunt distruse sau colmatate, preponderent în cele două localități.

ADVERTISEMENT

Presa locală scrie că există posibilitatea ca locuitori ai celor două comune să fie rămași izolați din cauza viiturii. La acest moment nu sunt date certe cu privire la victime rezultate în urma fenomenelor meteo.

Ziarul Unirea informează că, la nivelul ISU Alba, tot personalul din tură liberă a fost alertat pentru suplimentarea forțelor și s-a deplasat spre zonele afectate astfel: 8 ofițeri și 41 de subofițeri cu 10 motopompe transportabile și 3 motopompe remorcabile, precum și o barcă Pneumatică.

ADVERTISEMENT

Au fost mobilizate și SVSU ale comunelor: Ocoliș, Poșaga, Baia de Arieș și Sălciua.

În jurul orei 19:30, drumurile de acces DJ750G către comuna Ocoliș și DJ750F către Poșaga erau blocate de viitură, iar comunicare cu forțele prezente la locul intervenție era foarte dificilă din cauza lipsei semnalului.

Cod roșu, valabil până la miezul nopții

Cei de la INHGA informează că, în urma precipitațiilor înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de pericol pe râurile din bazinele hidrografice: Arieș – afluenții aferenți sectorului aval S.H. Baia de Arieș – amonte S.H. Turda, judeţele: Cluj, Alba.

ADVERTISEMENT

Fenomenele se pot produce cu probabilitate și intensitate mai mare pe unele râuri din bazinele hidrografice: Ocoliș, Ocolișel, Iara- afluenții aferenți sectorului aval S.H. Valea Ierii.

De asemenea, până vineri la prânz, în vigoare va fi și un cod portocaliu de inundații.

”În intervalul 15.07.2021 ora 16:00 – 16.07.2021 ora 12:00 pe râurile din bazinele hidrografice: Someșul Mic – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (judeţele: Cluj și Bihor), Someș – afluenții mici aferenți sectorului aval S.H. Dej (judeţele: Cluj, Sălaj, Maramureș și Satu Mare), Crasna – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Sălaj şi Satu Mare), Barcău – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Sălaj şi Bihor), Crişul Repede – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Cluj şi Bihor), Crişul Negru – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Bihor şi Arad), Arieş – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Alba şi Cluj).

Avertizarea Hidrologică vizează în principal fenomenele de scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale, care se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare pe unele râuri din judeţele: Sălaj, Cluj şi Bihor”, anunță INHGA.

ADVERTISEMENT
Tags: