News

Cod roșu de inundații în patru județe. Harta zonelor care se află sub risc de viituri. Avertizare prelungită. Update

19.06.2020 | 08:53
Cod rosu de inundatii in patru judete Harta zonelor care se afla sub risc de viituri Avertizare prelungita Update
Cod roșu de inundații în patru județe. Harta zonelor care se află sub risc de viituri. Sursa foto: romania24.ro
ADVERTISEMENT

Cod roșu de inundații în patru județe din România. Hidrologii anunță că în zonele din vestul și sud-vestul țării se așteaptă creșterea riscului de viituri.

În județele Timiș, Caraș-Severin, Arad și Hunedoara, râurile ar putea ieși din matcă în orele următoare, iar inundațiile au un grad ridicat de producere.

ADVERTISEMENT

Fenomenele hidrologice periculoase prognozate se pot produce cu probabilitate și intensitate mai mare în intervalul 18.06.2020 ora 18:00 – 19.06.2020 ora 06:00.

A fost emis cod roșu de inundații. Harta județelor unde se pot produce viituri

UPDATE, 19 iunie, ora 8:54. Hidrologii au prelungit codul roșu de inundații pentru județele Timiș și Caraș-Severin până la ora 12:00.

ADVERTISEMENT

”Ca urmare a propagării viiturilor formate anterior ȋn amonte se vor produce ȋn continuare creşteri de debite şi niveluri cu depășiri ale COTELOR DE PERICOL, pe râurile din bazinele hidrografice: Timiş – bazin aval S.H. Caransebeş – amonte S.H. Brod, Pogăniș – bazin amonte Ac. Cadar Duboz, județele: Timiş, Caraș – Severin.”, anunță INHGA.


Știre inițială: 18 iunie, ora 12:19

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, joi, o avertizare cod roșu de inundaţii, valabilă până în dimineața zilei de vineri, 19 iunie.

ADVERTISEMENT

Hidrologii avertizează cu privire la apariția unor scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menţionate, cu posibile depăşiri ale cotelor de apărare.

Aceste fenomene se pot produce cu probabilitate mai mare şi în bazinul superior şi afluenţii de stânga din bazinul mijlociu şi inferior ai aceluiași curs de apă.

ADVERTISEMENT

Mai mult județe, sub cod portocaliu de inundații

În toată această perioadă, INHGA anunță că alte județe din țară sunt sub cod portocaliu de inundații. Iată AICI lista acestor zone.

Furtunile violente și ploile torențiale cu care România se confruntă de câteva zile încoace vor continua și în următoarea perioadă.

Meteorologii au emis atenţionare cod portocaliu de ploi torenţiale, în aproape toată ţara, valabil până la ora 23.00. În zonele de Est şi Sud este cod galben până vineri, la ora 10.00.

Potrivit meteorologilor ANM, de la ora 12.00 până la ora 23.00 sunt anunţate ploi torenaţiale în Banat, Crişana, Maramureş, Transilvania şi în zonele montane. De asemenea, vor fi perioade cu averse torenţiale şi se vor acumula cantităţi de apă de peste 40 l/mp şi pe arii restrânse 50 – 80 l/mp.

În zonele de Est şi Sud ale ţării, este cod galben de instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torenţiale, grindină şi vijelii. Cantităţile de apă în zonele aflate sub cod galben vor depăşi 20 – 25 l/mp şi pe arii restrânse 40 – 50 l/mp.

ADVERTISEMENT