COD ROŞU de inundaţii în Galaţi: peste 500 de persoane au fost evacuate. Prefectul a cerut ajutorul armatei

E cod rosu de inundatii pe doua rauri din judetul Galaţi. Ploile abundente cazute peste noapte au creat probleme mari in regiune. Mai multe gospodarii au fost acoperite de suvoaie. Si tot din cauza...
12.10.2016 | 18:14
COD ROSU de inundatii in Galati peste 500 de persoane au fost evacuate Prefectul a cerut ajutorul armatei

E cod rosu de inundatii pe doua rauri din judetul Galaţi. Ploile abundente cazute peste noapte au creat probleme mari in regiune. Mai multe gospodarii au fost acoperite de suvoaie. Si tot din cauza apei acumulate pe sine, trenurile nu au putut intra in gara din oras. Traficul feroviar a fost reluat, dar partial si sunt inca probleme pe anumite tronsoane.

Doua localitati din judetul Galati sunt in pericol sa fie luate de apele mari care au inghitit pamantul. Pentru siguranta, autoritatile au decis evacuarea de urgenta a familiilor afectate de inundatii.

A venit atat de multa apa pe canal miercuri-noapte, incat suvoaiele au iesit din albie si au inceput sa intre in curtile, casele oamenilor de aici din vecinatate.

Paul Cristea, primar din localitate: “A venit apa mare. Numai din ploaie, a iesit pe canal, a iesit din albie.”

Pompierii le-au sarit oamenilor in ajutor: Abia dimineata cand s-a luminat oamenii au vazut dimensiunile pagubelor. Intr-o gospodarie, apa avut si un metru adancime si asta se vede pe peretii imbibati.

In orasul Galati a turnat toata noaptea cu galeata: din cauza apei acumulate pe sine trenurile n-au putut intra in gara. Calatorii au fost nevoiti sa astepte cu orele infrigurati pe peroane.
Cpt. Catalin Sion, purtator de cuvant ISU Galati: “Trenurile nu au putut pleca, nici cele de marfa, nici cele de calatori. Initial, ele au fost restrictionate la o viteza de cinci kilometri pe ora, cele de calatori, si cele de marfa au fost restrictionate.”

Pompierii au intervenit de urgenta. La nivelul intregii tari 4000 de militari sunt pregatiti sa ajute, in situatii de urgenta.

UPDATE 15:07 Raed Arafat: La Galati a fost activat codul rosu de urgenta; 510 persoane – evacuate preventiv

Seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta, Raed Arafat, a precizat, miercuri, ca in judetul Galati a fost activat codul rosu de urgenta, 510 persoane fiind evacuate preventiv din trei localitati afectate de inundatii.
Pentru persoanele evacuate exista, potrivit acestuia, posibilitatea de cazare temporara.

Citeşte mai mult pe www.stirileprotv.ro

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

4 judete sunt sub cod portocaliu de vreme rea de 12 ore, iar problemele au aparut inca de marti.

“Ca urmare a precipitatiilor inregistrate in ultimele ore, a celor prognozate si propagarii, se pot produce scurgeri importante pe versanti, torenti, paraie cu efecte severe de inundatii locale si cresteri rapide de debite si niveluri cu depasiri ale COTELOR DE PERICOL in bazinele hidrografice Suhu si Geru, judetul Galati.

Fenomenele se pot produce cu intensitate si probabilitate mai mare in bazinul hidrografic al raului Suhu.

In functie de evolutia fenomenelor hidrometeorologice vom reveni cu actualizarea prognozei hidrologice. Se impune urmarirea evolutiei situatiei hidrometeorologice, in conformitate cu „Regulamentul privind gestionarea situatiilor de urgenta generate de inundatii, fenomene meteorologice periculoase, accidente la constructii hidrotehnice, poluari accidentale pe cursurile de apa si poluari marine in zona costiera.”, a transmis INHGA.

In Bucuresti, ploaia a inundat mai multe strazi dupa ce, asa cum ne-am obisnuit, canalizarile nu au mai facut fata.

Disperati, oamenii au sunat la 112 si au cerut ajutorul pompierilor. Situatii asemanatoare au fost si in Ilfov sau Prahova.

Hidrologii si cei de la ANM ne avertizeaza ca lucrurile nu se vor imbunatati, pana miercuri, cel putin.

Citeşte mai mult pe www.stirileprotv.ro