News

ANM, cod roșu de ninsori și viscol. Zonele afectate de avertizarea de vreme rea

Administrația Națională de Meteorologie a anunțat cod roșu de ninsori și viscol și a precizat care sunt zonele afectate de avertizarea de vreme rea. Este vorba despre două județe din țară
25.01.2022 | 21:00
ANM cod rosu de ninsori si viscol Zonele afectate de avertizarea de vreme rea
Este cod roșu de viscol la munte. sursă foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

A fost emisă o alertă meteo de vreme severă! Este cod roșu de ninsori și viscol în mai multe zone din țară! Reprezentanții Administrației Naționale de Meteorologie au precizat care sunt județele afectate de avertizarea de vreme rea.

ANM, cod roșu de ninsori și viscol

Administrația Națională de Meteorologie a emis un cod roșu de ninsori și viscol, valabil marți, 25 ianuarie, până la ora 22:00.

ADVERTISEMENT

Sunt vizate două județe din țară. Este vorba despre Caraș-Severin și Hunedoara.

În zona de munte din aceste județe, la cota 1.800, dar și mai sus de atât, sunt semnalate intensificări ale vântului, cu rafale de 145 până la 155 de kilometri la oră.

Vântul va sufla atât de puternic încât va spulbera zăpada și va reduce vizibilitatea spre zero.

ADVERTISEMENT

ANM, cod portocaliu de ninsori și viscol

Pe lângă codul roșu de ninsori și viscol, meteorologii au emis și un cod portocaliu de vreme severă.

Astfel, potrivit reprezentanților ANM, după terminarea codului roșu, în zonele menționate mai sus va fi valabil și un cod portocaliu.

ADVERTISEMENT

Acesta este valabil tot marți, 25 ianuarie, până la ora 23:00.

În zona de munte din județele Caraș-Severin și Hunedoara, la cota 1.800, dar și mai sus de atât, sunt semnalate intensificări ale vântului, cu rafale de 120 până la 140 de kilometri la oră, spulberând zăpada sau viscolind ninsoarea.

ANM, risc mare de avalanșe

Administrația Națională de Meteorologie atrage atenția și asupra riscului mare de avalanșe în Munții Făgăraș.

ADVERTISEMENT

“La peste 1800 metri, riscul declanșării avalanșelor este mare, declanșarea unor avalanșe de dimensiuni medii și izolat mari pe versanții nordici, fiind posibilă chiar și printr-o slabă supraîncărcare a stratului, care să angreneze stratul recent de pulver.

Sub 1800 m altitudine, riscul declanșării avalanșelor de dimensiuni mici și doar izolat medii la peste 1500 m este moderat și poate apărea la supraîncărcări mari, pe pantele cu depozite mai consistente de zăpadă”, au precizat meteorologii.

Viscol
Risc însemnat și mare de avalanșe la munte. sursă foto: Administrația Națională de Meteorologie

 

De asemenea, după cum se poate observa și în imagine, și în Munții Parâng și Bucegi, riscul de avalanșe este unul însemnat.

“La peste 1.800 de metri, riscul de declanșare a avalanșelor va fi însemnat, fiind prezent în special în zonele cu plăci de vânt și pe văi sau pe pantele înclinate unde s-au format depozite recente sub acțiunea vântului.

Sub 1.800 de metri, riscul de avalanșe de mici dimensiuni se menţine moderat, fiind prezent mai ales între 1500-1800 m, acolo unde pot
apărea izolat și avalanșe de dimensiuni medii, în zonele cu depozite recente sau cu plăci de vânt”, au mai precizat meteorologii.

ADVERTISEMENT