News

Cod roșu de ploi în Ilfov! Ce alte zone ale țării se află sub avertisment

Cod roșu de ploi în județul Ilfov anunțat de Administrația Națională de Meteorologie.
21.06.2021 | 18:10
Cod roșu de ploi în Ilfov! Ce alte zone ale țării se află sub avertisment
Județul Ilfov se află sub cod roșu de ploi. sursa foto - hepta.ro
ADVERTISEMENT

Mai exact, avertismentul este valabil până la ora 18:30. Sunt mai multe localități care vor fi afectate. Astfel, oamenii care se află pe raza comunelor Periș, Balotești, Snagov, Ciolpani, Tunari și Corbeanca trebuie să se adăpostească.

ANM a explicat că în zonă vor fi averse torențiale care vor acumula peste 40…50 l/mp, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, dar și grindină. Nu este pentru prima oară când Ilfovul trece în ultimele zile prin aceste fenomene.

ADVERTISEMENT

Cod roșu de ploi în județul Ilfov!

De altfel, în acest moment jumătate de țară este sub incidența unor coduri de vreme rea emise de ANM. În ciuda faptului că meteorologii au anunțat caniculă în perioada următoare, deocamdată, ploile par să-și facă de cap.

Sunt două avertizări valabile în ziua de 21 iunie. Vorbim, în primul rând, despre un cod galben și unul portocaliu care vor afecta pe tot parcursul zilei mai multe zone din țară. De altfel, acestea vor expira abia la ora 22.00

ADVERTISEMENT

Concret, se vor semnala averse, ce pot căpăta caracter torențial, dar şi vântul va avea partea lui. Acesta va sufla cu putere și este posibil să cadă grindină, un fenomen care va da mari bătăi de cap fermierilor din zonă Cantitățile de apă ce pot cădea sunt cuprinse între 20 și 50 de l/mp.

„În intervalul menționat, local în Oltenia, Muntenia, Dobrogea și Moldova precum și în zonele montane vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial.

De asemenea, vor fi frecvente descărcări electrice și izolat intensificări ale vântului și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 20….30 l/mp și izolat 40…50 l/mp”, a transmis ANM referitor la codul galben.

ADVERTISEMENT

Unde este cod portocaliu

Dacă ne raportăm la codul portocaliu atunci trebuie să știți că acesta este valabil până în seara zilei de luni, de asemenea, la ora 22:00. Au fost anunțate cantități de apă cuprinse între 40 și 60 de l/mp în mai multe județe.

„În județele Gorj, Vâlcea, Argeș, Dâmbovița și zona montană a județelor Prahova, Buzău și Vrancea vor fi averse torențiale, descărcări electrice, vijelii și grindină. Cantitățile de apă vor depăși 40…60 l/mp”, a mai transmis ANM.

Interesant este că la munte vremea va fi relativ răcoroasă în prima zi a intervalului următor, când se vor înregistra valori diurne în jur de 18 grade şi nocturne de 9…10 grade. Până în 25 iunie se va încălzi, vremea devenind caldă, cu maxime mediate pentru tot spațiul montan de 25…26 de grade și minime de 15…16 grade.

ADVERTISEMENT

Pentru a doua săptămână nu sunt estimate variaţii termice semnificative, tendința fiind de scădere ușoară, astfel maximele vor fi în medie de 21…23 de grade, iar minimele de 12…14 grade. Pe tot parcursul intervalului instabilitatea atmosferică va fi pronunțată și se va manifesta cu precădere în timpul după-amiezilor, prin averse torențiale, grindină și vijelii. Aceste fenomene vor fi pe areale ceva mai restrânse în 23 – 26 iunie.

Recomandările ISU pentru a trece cu bine peste furtunile de vară

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a postat pe o rețea de socializare câteva recomandări pentru protecția în timpul unei furtuni:

  • Ne adăpostim în casă, sau la nevoie, în autoturism
  • Închidem ușile și ferestrele
  • Evităm dușurile și sălile de baie – conductele instalațiilor pot conduce electricitate
  • Deconectăm aparatele electronice pentru a nu risca să fie defectate
ADVERTISEMENT

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 850. 32 pagini + CD. Doar 10 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri