Cod roșu de ploi în Italia. Locuitorii din regiunea Emilia-Romagna nu scapă de inundații, 27.000 de oameni au fost evacuați până acum din calea apelor care au înghițit localități întregi. Deși sperau că au scăpat de ploi și inundații, care au provocat 14 morți în regiune, italienii au primit o nouă avertizare de cod roșu de ploi.
Tot mai multe zone se află sub ape, iar riscul de alunecări de teren e foarte ridicat, mai ales în Munții Apenini, conform Știrile PRO TV. Precipitațiile pot să ducă din nou la creșterea nivelului râurilor din Emilia-Romagna, care s-ar putea revărsa peste casele oamenilor și peste drumuri. Până acum 27.000 de oameni au fost evacuați din zonă, în condițiile în care apa potabilă și alimentele sunt insuficiente.
Oamenii de știință avertizează că aceste fenomene sunt tot mai dese din cauza schimbărilor climatice cauzate de emisiile umane de gaze cu efect de seră. ”Există o conexiune între ceea ce se întâmplă în acest moment în Emilia-Romagna şi consecinţele schimbărilor climatice”, a declarat Mauro Rossi, cercetător la Institutul pentru Protecţia Geo-Hidrologică al Consiliului Naţional al Cercetării (CNR-IRPI).
Directorul ANM Elena Mateescu îi avertiza pe români că există riscul ca țara noastră să fie lovit de ciclonul mediteranean care a făcut prăpăd în Italia, care va aduce și aici furtuni și inundații. “Într-adevăr, vorbim despre un ciclon format și dezvoltat în Mediterană, dar care a fost activ în mod special deasupra Italiei și în zona Mării Adriatice, fapt care a determinat cantități importante de precipitații, în special în zonele unde am avut atenționări meteorologice de cod roșu și vorbim aici de Italia, pentru că valorile cantităților de precipitații în 24h au depășit 100-130, s-au apropiat chiar de 200l/m² în condițiile în care regiunile respective, după cum știm, nu beneficiază de un aport bogat în precipitații, ca să vorbim de un regim biometric optim în această parte a Europei, Europa de Sud.
Practic a plouat, într-adevăr cât în șase luni. Sistemul s-a dezvoltat practic și a afectat și alte zone din Europa Centrală și vorbim inclusiv de Croația, acolo unde astăzi a fost în vigoare o avertizare meteorologică de cod roșu, pentru că și în aceste zone cantitățile au fost în unele însemnate, au fost și intensificări ale vântului puternice”, a explicat Mateescu.
Meteorologii le-au transmis românilor că există șanse să vadă furtuni violente și ploi puternice și, în cel mai rău caz, inundații, deși nu ar trebui să fie la nivelul catastrofei din Italia. ”În sud-vest menționăm valori care se vor situa între 17-20 grade, dar vineri și mai ales sâmbătă, deja vom conta din nou pe valori de șapte-27-28 grade. După această perioadă ușoară de relaxare s-o numim așa, cu precipitații la nivel local pentru acest sfârșit de săptămână.
Debutul săptămânii viitoare va fi din nou de interes, pentru că estimările ne arată posibilitatea ca intervalul 22-29 mai, iată până spre finele primăverii, să vorbim în continuare de precipitații mai însemnate cantitativ în zona de sud-est și sud-est a țării cu risc de inundații deja cantități mai mari de 30-40l/m² în condiții în mai puțin de un interval scurt, de o oră. Cu siguranță situațiile vor fi de natură hidrologică, dar monitorizarea vor face colegii hidrologi în baza estimărilor privind precipitațiile“, a concluzionat Elena Mateescu la Antena 3.
Din fericire, acest ciclon nu ar trebui să schimbe radical vremea mai mult de 3-4 zile, astfel că spre finele acestei săptămâni lucrurile vor reveni la normal. De altfel, ANM a prezentat o prognoză pe termen lung în care se vorbește despre un final de mai și o lună iunie pline de căldură, cu toate că ploile de vară nu vor lipsi.
”Sudul și sud-vestul țării nu vor scăpa de ploi în cea de-a doua săptămână a lunii iunie. Regimul pluviometric va fi în general excedentar în regiunile sudice și sud-vestice, dar și local deficitar în extremitatea de nord-vest a țării, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval”, a transmis ANM.