News

Cod roșu de tornadă în Ialomița și Călărași. Avertismentul ANM

31.05.2019 | 20:05
Cod rosu de tornada in Ialomita si Calarasi Avertismentul ANM

Meteorologii au emis un cod roșu de furtuni cu aspect tornadic, adică de tornada, valabil pentru județele Ialomița și Călărași vineri seara, până la ora 20:30 aproximativ. Fenomenele meteo care se vor intensifica sunt: vântul puternic, căderile masive de grindină și posibilitatea formării unor tornade de mari dimensiuni în localitățile din cele două județe.

Cod roșu de tornadă după ce o cale ferată a fost inundată

Avertizarea meteo este una de tip now-casting și este valabil pe o perioadă determinată. Avertizarea a fost transmisă de ANM cu puțin înainte de ora 20:00 și este valabilă pentru aproximativ 30-40 de minute. În acest interval, va ploua mult, iar ciocnirea dintre aerul rece și cel cald va duce la frecvente descărcări electrice și formarea de vârtej în special în zonele de câmpie din Ialomița și Călărași.

Vremea rea face ravagii în mai toată țara. În urmă cu puțin timp, din cauza inundațiilor, un tren a fost oprit între localitățile Vale Călugărească și Ploiești din cauza cantității foarte mari de apă de pe calea ferată. În zonă a plouat foarte mult în ultimele ore, ceea ce face circulația feroviară imposibilă.

Circulație feroviară oprită

Mai mult trenuri vor staționa în gări până când vremea se va mai îmblânzi. Este vorba despre trenurile 1754, 5074, 15056 și 1576 pentru direcția București și de trenurile 5055, 1755, 5007,15003 și 1665 care duc din direcția București spre direcția Buzău.

„Între Valea Călugărească și Ploiești Est, calea ferată este acoperită de ape. Pe teren sunt angajații de la secția linii și ne-au transmis că nu este posibilă continuarea circulației până nu se oprește ploaia torențială”, a spus purtătorul de cuvânt al CFR, Oana Brânzan, conform hotnews.ro.

Instabilitatea atmosferică se va menține în weekend în cele mai multe regiuni din țară. Fenomenele meteo extreme vor continua să fie alertate de către specialiștii de la Agenția Națională de Meteorologie în timp util, pentru ca românii să ia măsuri de siguranță imediate.