News

Cod roșu de vijelie și inundații în Spania. Zboruri anulate și școli închise din cauza vremii extreme

Autoritățile din Spania au fost nevoite să închidă mai multe aeroporturi și școli din cauza unui cod roșu de vijelii și inundații.
25.09.2022 | 17:22
Cod rosu de vijelie si inundatii in Spania Zboruri anulate si scoli inchise din cauza vremii extreme
Furtuna Hermine a generat cod roșu de vreme rea în Spania. Foto: rawpixel.com
ADVERTISEMENT

Furtuna Hermine a lovit puternic Insulele Canare din Spania, conform reprezentanților operatorului aeroportuar Aena, care au fost nevoiți să anuleze mai multe zboruri.

Cod roșu de vreme rea în Spania

Meteorologii din Spania au anunțat că furtuna Hermine se deplasează deasupra Atlanticului, aducând ploi abundente în populara destinație de vacanță.

ADVERTISEMENT

Conform Reuters, au existat anulări ale zborurilor în multe insule: 34 de pe aeroportul Tenerife Nord, 22 de pe La Palma, 14 de pe El Hierro, opt de pe Lanzarote și patru de pe La Gomera.

Agenția națională de meteorologie din Spania, Aemet, a emis o alertă de cod roșu pentru insulele Gran Canaria, La Palma și El Hierro, valabilă până duminică la miezul nopții.

ADVERTISEMENT

Guvernul regional a decis închiderea școlilor luni, ca măsură de precauție. Duminică, președintele regional, Angel Victor Torres, a declarat că se așteaptă ca furtuna să se apropie cel mai mult de insule între orele 23:00 (duminică) și 11:00 (luni).

Spaniolii erau pregătiți pentru o furtună tropicală

Hermine era așteptată să lovească Insulele Canare sub formă de furtună tropicală, dar a fost retrogradată duminică la depresiune tropicală de Centrul Național al Uraganelor din SUA. Meteorologii americani au declarat că ploile abundente vor continua până luni.

ADVERTISEMENT

Sâmbătă după-amiază, ora locală, Hermine producea vânturi de 65 de kilometri pe oră, potrivit Centrului Național pentru Uragane din Statele Unite, conform nytimes.com.

Meteorologii au declarat că se așteaptă ca intensitatea furtunii va scădea duminică, zi în care au estimat că vor cădea precipitații în Insulele Canare: “Aceste precipitații pot provoca unele inundații fulgerătoare în zonele cu teren mai înalt.”

ADVERTISEMENT

Hermine este a opta furtună cu nume din sezonul uraganelor din Atlantic și una dintre furtunile active în această zonă. O furtună primește un nume după ce atinge viteze ale vântului de cel puțin 39 m.p.h..

Meteorologii americani au notat că Fiona, care a lovit Bermudele, Puerto Rico și estul Republicii Dominicane după ce s-a format pe 15 septembrie, se îndrepta spre provinciile canadiene din Atlantic.

 

ADVERTISEMENT
Tags: