Acest avertisment vizează locuitorii județului Cluj, în special cei din zona montană înaltă, însă vântul pare să dea mari bătăi de cap oamenilor din mai multe zone ale țării.
”A fost transmis un mesaj prin sistemul RO-Alert privind avertizarea meteo COD ROŞU ce preconizează fenomene meteo extreme: viscol puternic cu rafale de peste 140km/h în zona de munte peste 1800m din judeţul Cluj, valabilă până la ora 09.00”, a transmis ISU Cluj.
Totodată, până la ora 11 va fi cod galben de vânt puternic în Sibiu, Cisnădie, Avrig, Tălmaciu, ȘElimbăr, Roșia, Racoviţa, Sadu, Boiţa, din judeţul Sibiu. În aceste zone se vor semnala intensificări ale vântului care vor depăși la rafală 65 km/h.
De asemenea, până la ora 14:00 e în vigoare cod roșu de vânt la altitudinile de peste 1800 metri în Carpații Meridionali. În aceste zone ANM anunță că va fi ”viscol puternic, cu rafale ale vântului de peste 120…140 km/h, iar vizibilitatea va fi redusă spre zero”.
Acest tip de atenționări sunt tot mai dese în ultimele zile. De exemplu, în 16-17 ianuarie ANM emitea mai multe atenționări de tip nowcasting de cod galben sau portocaliu de vânt, pentru Constanța, Tulcea sau Sibiu.
”În zona de litoral a judeţului Constanţa, respectiv zona localităţilor Constanţa, Năvodari, Ovidiu, Mihail Kogălniceanu, Eforie, Cumpăna, Valu lui Traian, Techirghiol, Tuzla, Lumina, Topraisar, 23 August, Agigea, Corbu, Limanu, Albeşti, Pecineaga, Istria, Săcele, Costineşti, Mangalia şi în judeţul Tulcea – Delta Dunării, zona localităţilor Sarichioi, Jurilovca, Valea Nucarilor, Murighiol, Chilia Veche, Mahmudia, Ceamurlia de Jos, Nufăru, Beştepe, Crişan, C.A. Rosetti, Maliuc, Pardina şi în zona de litoral, respectiv zona localităţilor Jurilovca, Sulina, C.A. Rosetti, Sfântu Gheorghe se vor semnala intensificări temporare ale vântului care vor depăşi la rafală 55…60 km/h.
Totodată, în judeţul Sibiu (Avrig, Tălmaciu, Şelimbăr, Turnu Roşu, Boiţa) intensificările vântului vor atinge la rafală 55…65 km/h”, transmitea ANM.
Vântul puternic a făcut ravagii de mai multe ori anul trecut, inclusiv în București. De exemplu, în luna septembrie zeci de copacii cădeau peste mașini și distrugeau proprietatea personală a oamenilor.
Sirenele mașinilor de pompieri au răsunat atunci în tot orașul, în timp ce apelurile la 112 nu păreau infinite. Până la prânzul zilei de 9 septembrie 2022, cel puțin 60 de copaci au căzut numai în București și în Ilfov, distrugând autoturisme.