News

Cod roșu de vreme rea emis de meteorologi într-o zonă a României. Restul țării e sub cod galben

Cod roșu de vreme rea emis de meteorologi într-o zonă a României, restul țării fiind sub cod galben de vânt puternic conform specialiștilor.
27.03.2023 | 10:33
Cod rosu de vreme rea emis de meteorologi intro zona a Romaniei Restul tarii e sub cod galben
Cod roșu de vreme rea. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Cod roșu de vreme rea emis de meteorologi într-o zonă a României. Pentru restul țării a fost emis cod galben de vânt puternic. Referitor la codul roșu, ANM transmite că ”la altitudini de peste 1800 m în Carpații Meridionali, va fi vânt puternic, cu rafale ce vor depăși 140 km/h”.

Cod roșu de vreme rea într-o zonă din România

Acest cod roșu va fi valabil în perioada 28 martie, ora 2:00 și 28 martie, ora 14:00. Vor fi afectate altitudini de peste 1800 metri în Carpații Meridionali, conform ANM. Specialiștii avertizau că țara noastră va fi lovită de un val de ger polar care va puțin peste cap planurile celor care sperau că a venit deja primăvara.

ADVERTISEMENT
Cod roșu de vreme rea
Cod roșu de vreme rea

De asemenea, ANM a emis un cod galben de vreme rea, valabil în perioada 27 martie, ora 23 – 28 martie, ora 23. Vor fi vizate intensificări ale vântului, conform ANM. ”În cea mai mare parte țării, vântul va avea local și temporar intensificări, cu viteze de 50…65 km/h și izolat peste 70…75 km/h”, transmit specialiștii.

Referitor la codul portocaliu emis, acesta e valabil în perioada 27 martie, ora 23 – 28 martie, ora 23, fiind vizate ”intensificări susținute ale vântului, viscol puternic”. ”În intervalul menționat, în Carpații Meridionali și de Curbură și în Munții Apuseni, la altitudini mai mari de 1500 m, vântul va avea intensificări susținute, cu rafale de 120…140 km/h, va fi viscol puternic și vizibilitate foarte scăzută”, mai punctează ANM.

ADVERTISEMENT

De asemenea, a mai fost emis un cod galben de vreme rea valabil pentru perioada 27 martie, ora 06 – 27 martie, ora 23, fiind vizate tot ”intensificări ale vântului”. ”În intervalul menționat, local și temporar în Banat, Crișana, vestul Transilvaniei, Dobrogea și în estul Munteniei vor fi intensificări ale vântului cu viteze de peste 55…65 km/h. În zona montană înaltă (în general la altitudini mai mari de 1700 m), rafalele vor depăși 80…90 km/h, viscolind ninsoarea și determinând diminuarea semnificativă a vizibilității”, au completat meteorologii.

Meteorologii explicau că țara noastră va fi lovită de un val de aer polar care va răci considerabil aerul și va aduce chiar ninsori, probabil în zonele montane. Cu toate acestea, ANM transmite că vremea se îmbunătățește în aprilie și de Paște vremea va fi relativ frumoasă.

ADVERTISEMENT

”Să ne bucurăm de acest weekend cu temperaturi acceptabile, cu o vreme deosebit de caldă în sud și est, se vor depăși frecvent 20 de grade Celsius la prânz. Vor fi chiar și 25 de grade în Moldova și Muntenia. În schimb, în vest și nord-vest, temperaturile scad față de vineri, vor fi nori și  temporar va ploua. Seara vor fi ploi torențiale, cu descărcări electrice, care apoi se vor extinde în restul țării.

Duminică, inițial vor fi ploi slabe în est, după-amiaza și seara vor fi averse, descărcări electrice în Moldova, Dobrogea, Muntenia. În rest, încă vor fi temperaturi peste norme, cu valori între 14 si 21 de grade Celsius. Schimbarea radicală se va întâmpla în prima parte a săptămânii următoare”, a explicat meteorologul Mihai Timu.

ADVERTISEMENT

România s-a bucurat în acest an în mare parte de o iarnă blândă, astfel că facturile la gaze, și așa mari, nu au ajuns la cote inimaginabile. Cu toate acestea, primăvara nu se face momentan prezentă în toată țara, în ciuda faptului că luna aprilie e foarte aproape.

ADVERTISEMENT