News

Cod roşu emis de autorităţi. Risc maxim de avalanșe în Munții Făgăraș: “Drumeţiile trebuie evitate!”

07.04.2021 | 15:02
Cod rosu emis de autoritati Risc maxim de avalanse in Muntii Fagaras Drumetiile trebuie evitate
ADVERTISEMENT

Din cauza căderilor masive de zăpadă din ultimele ore, Munții Făgăraș se află sub cod roșu (n.r. nivelul de alertă a ajuns la 5 din 5) de producere a avalanșelor. Prin urmare, în această perioadă se recomandă evitarea cu orice preț a drumețiilor.

Mai mult decât atât, riscul de avalanşe se menţine ridicat chiar şi la altitudini mai mici de 1.500 de metri, astfel că iubitorii muntelui sunt sfătuiţi ca în următoarele zile, inclusiv în weekend, să nu-şi planifice drumeţii în Masivul Făgăraş”, anunță salvamontiștii din Brașov.

ADVERTISEMENT

De altfel, județul se află, până miercuri, 7 aprilie, la ora 18:00, sub cod galben de ninsori abundente și intensificări ale vântului. Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, la altitudini de peste 1500 m vor fi rafale de peste 80-90 km/h, ninsoarea va fi viscolită, zăpada spulberată și vizibilitatea redusă sub 100 m.

Risc maxim de producere a avalanșelor în Munții Făgăraș

„Risc de avalanşă gradul 5 din 5 în Masivul Făgăraş! Din cauza precipitaţiilor abundente căzute în ultimele ore, Serviciul Salvamont – Consiliul Judeţean Braşov anunţă riscuri majore de producere a avalanşelor şi avertizează turiştii să nu se aventureze pe traseele din Masivul Făgăraş, în următoarele zile.

ADVERTISEMENT

Mai mult decât atât, riscul de avalanşe se menţine ridicat chiar şi la altitudini mai mici de 1.500 de metri, astfel că iubitorii muntelui sunt sfătuiţi ca în următoarele zile, inclusiv în weekend, să nu-şi planifice drumeţii în Masivul Făgăraş”, informează Salvamont Victoria.

Trafic îngreunat în Brașov. Primăria dă vina pe operatorul de deszăpezire

În altă ordine de idei, potrivit Centrului Infotrafic al Poliției Române, din cauza vizibilității reduse și a zăpezii de pe carosabil, traficul rutier se desfășoară cu dificultate în județul Brașov, pe drumurile DN73 Râșnov – Bran, DN1 Timișul de Jos -Brașov, respectiv DN1 Șercaia Făgăraș.

ADVERTISEMENT

În acest moment ninge abundent în toate zonele montane din estul și sud-estul Transilvaniei. DRDP Brașov acționează cu aproximativ 60 de utilaje. Cu toate acestea, se circulă extrem de dificil în toate trecătorile montane (DN1 Brașov – Predeal, DN73A Râșnov – Predeal, DN73 Bran – Fundata, DN11 Pasul Oituz etc.)”, a transmis Direcția Regională de Drumuri și Poduri Brașov.

Deși Primăria susține că operatorul serviciului de deszăpezire a fost notificat încă de marți cu privire la starea vremii, astfel încât să fie pregătit de intervenție, aceasta a început cu întârziere și cu un număr mai mic de mașini.

ADVERTISEMENT

Din păcate, firma de deszăpezire nu și-a făcut treaba. Am constatat cu surprindere, la ora 7:30 dimineață, când am ieșit pe traseu, că deszăpezirea nu a fost efectuată așa cum trebuia să fie făcută.

De la ora 7:30 până la 10:30 am verificat personal pe teren, împreună cu Poliția națională Rutieră și Poliția Locală. Au fost artere impracticabile, pe drumul de Poiană unul dintre utilaje s-a defectat, situația nu este deloc una bună și aici este 100% vina prestatorului de servicii.

La verificarea de la 7.30 erau doar douăzeci mașini care acționau cu lamă, acum (n.r. ora 11:00) sunt 35 de utilaje care acționează. Într-adevăr, este o vreme aparte pentru această perioadă, însă ieri, noi, Primăria, am trimis notificare către firma de deszăpezire, care astăzi de dimineață, începând cu ora 4:00, trebuia să intervină cu toate utilajele.

Avem 78 de utilaje care trebuie să fie la dispoziția primăriei, și, din păcate, doar 20 de utilaje au acționat dimineață. Acest lucru nu este de tolerat, nu este un lucru demn pentru brașoveni, drept pentru care vom lua măsuri și vom sancționa firma de deszăpezire conform contractului. Ei aveau obligația să deszăpezească”, a declarat viceprimarul Sebastian Rusu.

ADVERTISEMENT