News

Cod roșu în Hawaii după erupția vulcanului Kilauea. Imagini spectaculoase surprinse în zonă. Video

Serviciul Geologic al SUA (USGS) a anunțat că erupția vulcanului Kilauea din Hawaii este în plină desfășurare. În zonă a fost emis și un cod roșu asociat pericolelor care pot urma.
01.10.2021 | 09:07
Cod rosu in Hawaii dupa eruptia vulcanului Kilauea Imagini spectaculoase surprinse in zona Video
Cod roșu în Hawaii după erupția vulcanului Kilauea. Imagini spectaculoase surprinse în zonă. Video. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Autoritățile americane au emis cod roșu de alertă după ce ce vulcanul Kilauea, situat pe Big Island (Insula Mare), principala insulă din arhipelagul Hawaii, a intrat în erupție.

Din craterul vulcanului au început să fie aruncate la zeci de metri înălțime coloane de lavă şi cenușă.

ADVERTISEMENT

Deocamdată, vulcanul își desfășoară procesul de erupție fără să pună în pericol viaţa oamenilor din zonă. O parte a locuitorilor s-au adunat să vadă spectacolul, pe timp de noapte.

Erupție spectaculoasă a vulcanului Kilauea din Hawaii. A fost emis cod roșu de alertă

Vulcanul din Hawaii a intrat în erupţie în jurul orei locale 15:20, conform USGS. În imaginile surprinse cu camera de supraveghere pot fi observate fisuri la baza craterului ‘care generează fluxuri de lavă pe suprafaţa lacului de lavă care a fost activ până în mai 2021.

ADVERTISEMENT

Vulcanul Kilauea, situat pe Insula Mare din Hawaii, este unul dintre cei mai activi vulcani din lume. Acesta a avut o erupție majoră în 2018 care a distrus peste 700 de case și a dus la evacuarea a mii de rezidenți. Înainte de acea erupție majoră, vulcanul a erupt treptat timp de zeci de ani.

În acest moment, activitatea de erupție a vulcanului Kilauea se desfășoară doar în interiorul craterului din zonă și nu prezintă nicio amenințare pentru nicio structură, zonă rezidențială sau comunitatea în general.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, fiecare erupție este diferită și fiecare prezintă propriile riscuri, iar oficialii locali și federali au decis instituirea unui cod roșu.

”Activitatea se limitează la Halema’uma’u, iar nivelul de pericol va fi reevaluat pe măsură ce erupția evoluează”, a informat USGS, citat de Agerpres.

ADVERTISEMENT

Ce spun specialiștii despre pericolul din perioada următoare

Ken Hon, oficial al USGS, a declarat pentru Associated Press că ”Toate semnele indică faptul că (n.r. lava) va rămâne în crater. Nu vedem indicii că lava se deplasează în partea inferioară a zonei de est a zonei în care locuiesc oamenii. În prezent, toată activitatea se desfășoară în cadrul parcului”, a spus el.

Același vulcan a erupt în decembrie și a durat până în mai. Hon a spus că aceste tipuri de erupții ar putea avea loc de ani de zile pe măsură ce vulcanul se umple.

”Știm un lucru cert, acela că magma continuă să intre în Kilauea într-un ritm destul de constant și, prin urmare, fie umple interiorul vulcanului și îl represurizează, fie iese la suprafață”, a spus Hon, conform Express.com.

ADVERTISEMENT
Tags: