News

Cod roșu în Munții Făgăraș. Meteorologii, avertizare de risc maxim de avalanșă

18.03.2021 | 11:13
Cod rosu in Muntii Fagaras Meteorologii avertizare de risc maxim de avalansa
ADVERTISEMENT

După căderile masive de zăpadă din ultimele zile, meteorologii ANM au emis un cod roșu pentru Munții Făgăraș. În zonă, riscul de avalanșă este unul maxim.

Avertizarea este valabilă la altitudini mai mari de 1.800 de metri, acolo unde nivelul de alertă ajunge la nivelul 5 din 5.

ADVERTISEMENT

În următoarea perioadă, specialiștii mai anunță, de asemenea, un risc de gradul 4, respectiv ”risc mare”, în Munții Bucegi şi Parâng Şureanu.

Cod roșu de avalanșe în Munții Făgăraș. Avertismentul autorităților

Potrivit unui comunicat emis de Administrația Națională de Meteorologie, la peste 1800 m, după ninsorile din ultimele 24 de ore, stratul puțin rezistent și instabil de la suprafață atinge 80-90 cm, fiind alcătuit din zăpada ușoară, de tip pulver, căzută în ultimele două zile.

ADVERTISEMENT

Peste acesta se va mai depune în orele următoare un strat însemnat de zăpadă pulver. Stratul vechi, aflat dedesubt, este consolidat și stabil. În zonele adăpostite depunerile sunt mai consistente, iar în cele înalte sunt formate plăci recente de vânt.

Mesajul ANM a fost preluat și de Salvamont România: ”Atenție, pericol de avalanșe în Munții Făgăraș!

ADVERTISEMENT

În baza parteneriatului stabilit între Administratia Naţională de Meteorologie și Salvamont Romania, vă prezentăm informarea nivometeorologica la nivelul zonei montane”, se arată pe pagina de Facebook a instituției.

avalanșe făgăraș risc maxim
Cod roșu de avalanșe în Munții Făgăraș. Avertismentul autorităților. Sursa foto: Salvamont România

Ce înseamnă codul roșu: ”Instabilitatea stratului de zăpadă este generalizată. Chiar şi pe pantele puţin abrupte se pot produce spontan numeroase avalanşe de mari, adesea chiar foarte mari dimensiuni”.

ADVERTISEMENT

Astfel, în zonă, din cauza cantității mari de zăpadă instabilă, va exista riscul declanșării spontane a avalanșelor de dimensiuni mari și medii, riscul fiind amplificat la supraîncărcări oricât de mici.

Avertizările pentru Bucegi și Șureanu

Tot în aceste zile, în vigoare este și un risc de gradul 4, respectiv ”risc mare”, de producere a avalanșelor în Munții Bucegi şi Parâng Şureanu.

”La peste 1800 m, atât spontan, cât mai ales la supraîncărcări, pe pantele suficient de înclinate, se pot declanşa avalanşe de dimensiuni medii şi izolat mari, riscul fiind amplificat în zonele cu depozite mai importante sau cu plăci de vânt”, anunță meteorologii pentru Munţii Bucegi.

”Spontan, în special în zonele adăpostite unde sunt depozite mai mari de zăpadă şi unde sunt plăci noi de vânt, se pot declanşa avalanşe de dimensiuni medii şi izolat mari, prin alunecarea stratului de zăpadă recentă peste stratul vechi, îngheţat, riscul fiind amplificat la supraîncărcări oricât de mici”, precizează meteorologii pentru Munţii Parâng Şureanu.

ADVERTISEMENT
Tags: