News

Încă un mort raportat la Spitalul Tg. Cărbunești, acolo unde s-a defectat stația de oxigen. Bilanțul victimelor ajunge la 5. Update

Instalația de oxigen de la Spitalul Tg Cărbunești nu ar fi fost alimentată, ceea ce a cauzat incidentul de vineri dimineață. Bilanțul victimelor ajunge la 5.
Inca un mort raportat la Spitalul Tg Carbunesti acolo unde sa defectat statia de oxigen Bilantul victimelor ajunge la 5 Update
ADVERTISEMENT
25-10-2021
06:03

Bilanțul victimelor după incidentul de la Spitalul Tg. Cărbunești crește: 5 decese

Încă un pacient din cadrul secției de ATI a Spitalului din Târgu Cărbunești, unde a fost activat planul roșu după ce vineri dimineața s-a întrerupt alimentarea cu oxigen, a murit.

Victima este o femeie în vârstă de 72 de ani care era internată la Terapie Intensivă (ATI). Vorbim astfel de al 5-lea deces după incidentul de vineri.

22-10-2021
18:52

Raed Arafat, avertisment: "Lipsa de oxigen devine o chestiune curentă în spitale"

Întrebat dacă există o problemă cu necesarul de oxigen în unitățile spitalicești din România, Raed Arafat, a explicat că devine o chestiune din ce în ce mai frecventă.

“Noi avem două firme principale care livrează la toate spitalele din România și mai este o firmă mai mică, care livrează în București și zona limitrofă.

Aceste companii au crescut recent activitatea lor, dar foarte greu îmi vine să cred că au crescut capacitatea raporta la ceea ce este astăzi. 

Din păcate, oriunde, se poate ajunge la limită și s-a ajuns noaptea trecută la două spitale din București, Bagdasar și Nasta, s-au dus butelii de oxigen de la ambulanță.

Cu aceste situații ne confruntăm și în alte zone. Lipsa de oxigen devine o chestiune curentă în mai multe spitale, pentru că firmele nu fac față.

Una dintre firme a creat o capacitate în plus pentru a crește producția, dar se pare că nici asta nu este suficient”, a declarat Raed Arafat la Digi24.

22-10-2021
14:19

Bilanțul victimelor a crescut la patru în urma incidentului de la Târgu Cărbunești

A fost confirmat și un al patrulea deces al unui pacient transferat de la Spitalul Târgu Cărbunești.

Victima este o femeie în vârstă de 62 de ani, ce a ajuns la Spitalul de Urgență Târgu Jiu cu saturație mică de oxigen și intubată.

Bătrâna a suferit un stop cardiac, iar manevrele de resuscitare ale medicilor au fost în zadar. 

22-10-2021
12:45

Cseke Atila, declarații despre tragedia de la Târgu Cărbunești

Întrebat despre situația de la Spitalul Târgu Cărbunești, Cseke Attila a declarat că nu dorește să specifice un vinovat, deoarece ”sunt mai multe variante de cauzalitate a acestui eveniment nefericit.”

Ministrul Sănătății a mai declarat, referitor la situația oxigenului, că specialiștii trebuie să se pronunțe în urma unei anchete.

”Eu pot să vă spun că planul de intervenţie de plan roşu s-a activat în termeni şi conform procedurilor legale şi toţi pacienţii de pe terapie intensivă, respectiv de pe alte secţii care aveau nevoie de oxigen şi erau într-o stare mai gravă au fost transferaţi la alte spitale – la Târgu Jiu, la Rovinari şi la Craiova”, a mai declarat acesta, citat de agerpres.ro.

Attila spune că trebuie așteptate rezultatele anchetei pentru a putea trage concluzii: ”Ministrul interimar al sănătăţii nu are capacitatea legală de a găsit vinovaţi. Nu eu trebuie să stabilesc cine a fost vinovat pentru această situaţie”

22-10-2021
09:58

Stația de oxigen nu ar fi fost, de fapt, încărcată!

Conform unor noi informații, incidentul n-ar fi avut loc pe fondul unei defecțiuni.

Astfel, sursele antena3.ro relatează că stația de oxigen ar fi fost perfect funcțională, dar că firma ce trebuia să facă mentenanța a găsit 0 oxigen în instalație. Aceasta nu ar fi fost încărcată cu oxigen.

Multinaționala ce asigura serviciile de mentenanță are sediul la Timișoara și un punct de lucru în București. De aceea ar fi durat atât de mult ca instalația să fie încărcată.

Reprezentanții firmei trebuiau să verifice nivelul de oxigen din stocator cu ajutorul unei aplicații.

Instalația de oxigen ar fi trebuit încărcată încă de ieri, 21 octombrie, însă autocisterna nu a sosit la spital. Încă nu se știe care este motivul pentru care aceasta nu a ajuns ieri la unitate, cu toate că încărcarea stației se asigură o dată la două zile. 

22-10-2021
09:17

Ministrul Sănătății anunță o anchetă la Spitalul din Târgu Cărbunești

Ministrul Sănătății spune că va fi demarată o anchetă pentru a afla cu exactitate ce s-a întâmplat la Târgu Cărbunești.

Acesta spune că ”planul roșu a fost activat în timp real”, dar și că ”Ministerul Sănătății are în fiecare dimineață inspectori sanitari pentru a verifica numărul de paturi”, arătând astfel că și la Târgu Cărbunești au fost prezenți inspectori.

Ministrul spune că nu știe exact cât au stat pacienții fără oxigen și evită să trimită Corpul de Control la spital, considerând că ”alte instituții o să își facă treaba.”

22-10-2021
09:13

Înca un pacient de la Târgu Cărbunești a murit!

O altă persoană internată la Spitalul din Târgu Cărbunești a murit în urma defecțiunii la instalația de oxigen a unității medicale. Astfel, bilanțul victimelor crește la trei. 

Pacienta în vârstă de 79 de ani a decedat la Spitalul Județean de Urgență Târgu Jiu, unde fusese transferat în urma incidentului de vineri dimineață.

22-10-2021
08:44

Radu Țincu, medic primar ATI, a comentat situația de la Târgu Cărbunești

Radu Țincu, medic primar ATI la Spitalul Floreasca, spune că intervenția într-un asemenea caz trebuie să fie foarte rapidă, mai ales în cazul pacienților de la Terapie Intensivă.

Acesta subliniază că în secțiile ATI există rezerve de butelii de oxigen tocmai pentru astfel de situații critice și consideră că personalul de la Tg Cărbunești a făcut uz de acestea până la sosirea echipajelor de intervenție.

”Astfel de incidente, la o asemenea presiune pe secțiile ATI mai pot să apară pentru că este un consum fără precedent în istoria României de oxigen. Se consumă cu până la 3, 4 ori mai multe volume de oxigen decât în condiții normale”, mai explică Radu Țincu. comform realitatea.net.

Medicul spune că spitalele au trebuit să crească presiunea livrată de stația centrală de oxigen, pentru ca debitul foarte ridicat necesar de pacienți să fie susținut. 

22-10-2021
07:54

ISU Gorj, noi detalii despre semnalarea incidentului din această dimineață

ISU Gorj, prin intermediul purtătorului de cuvânt Florin Chisim, a transmis că reprezentanții DSP Gorj au fost informați în dimineața zilei de vineri, în timp ce se aflau în control la secția ATI, cu privire la o problemă în instalația de alimentare cu oxigen.

Celor de la DSP li s-a spus că personalul unității medicale lucrează la remedierea situației.

Conform informațiilor de la ISU Gorj, reprezentanții DSP se aflau la ora 7:00 la spital, în controlul zilnic ce se face la secțiile ATI din unitățile medicale. 

Aceștia au fost informați de problema din sistemul alimentării cu oxigen, iar informația a mers mai departe la directorul DSP. 

Acesta din urmă ”l-a anunţat la ora 7,11 pe domnul inspector şef al ISU Gorj. S-a informat despre situaţie, s-au alertat forţele şi mijloacele de intervenţie, au fost informaţi reprezentanţii DSU şi IGSU şi la 7,35 a fost activat planul roşu de intervenţie”

22-10-2021
07:41

Colegiul Medicilor reacționează după incidentul de la Târgu Cărbunești

Colegiul Medicilor a transmis un mesaj în urma incidentului de la Târgu Cărbunești, subliniind încă o dată că sistemul medical din România este la limită și se bazează pe o infrastructură insuficientă pentru asemenea situații.

”Sistem medical întins la maxim pe o infrastructură ce este clar că nu este pregătită pentru astfel de situaţii! Defecţiune la staţia de oxigen a spitalului din Târgu Carbuneşti! Pandemia şi situaţia epidemiologică particulară în care se află România face ca unităţile medicale ce tratează pacienţi COVID să folosească cantităţi uriaşe de oxigen pentru a face faţă numărului mare şi grav de pacienţi pe care îi tratează”, arată reprezentanții Colegiului Medicilor.

Aceștia mai subliniază că personalul medical își face treaba, însă resursele materiale sunt la limită, iar sistemul și-a atins capacitatea. 

În același timp, Colegiul Medicilor trage un semnal de larmă și spune că ”Este nevoie nu de vorbe, ci de acţiuni concrete, de intervenţii ce pot fi realizate acum, de ajutor pentru a nu repeta tragedii. Este foarte clar că nu se poate crea infrastructură de pe o zi pe alta, dar trebuie identificate soluţii eficiente, care să răspundă rapid nevoilor actuale.”

22-10-2021
07:24

Declarațiile managerului Spitalului Tg. Cărbunești: El nu știe care e cauza celor două decese

Managerul Spitalului Tg. Cărbunești a precizat că toți pacienții au fost transferați la Spitalul Județean din Târgu Jiu. 

Constantin Târziu a precizat că s-au făcut verificări acum două luni, dar nu s-a descoperit nimic în neregulă.

„Toți pacienții au fost transferați către Spitalul Județean. M-au sunat că s-a defectat instalația de oxigen.  S-au făcut verificări acum 2 luni de zile, când am mărit numărul de guri de oxigen din spital.

Nu a fost depistat absolut nimic. Instalația de oxigen are în jur de 10 ani. Îmi pare rău că s-a întâmplat așa ceva, situația e gravă, nu știm cum mai putem face față”, a precizat Constantin Târziu, managerul Spitalului Tg. Cărbunești.

De asemenea, el a precizat că nu știe care este cauza morții a celor două persoane.

„V-aș spune, da, au murit din cauza lipsei de oxigen, dar nu știu!”, a spus acesta.

Managerul spitalului: Cel mai scump medicament astăzi este oxigenul

“Nu ştiu de ce s-a întâmplat aşa pentru că întotdeauna nu am avut probleme cu el, înainte de valul 4 am mărit numărul gurilor de oxigen, nu au fost probleme niciodată, nu ştiu ce s-a întâmplat, folosirea în cantitate foarte mare a oxigenului…

Ieri am avut o întâlnire cu domnul prefect în care am spus că cel mai scump medicament astăzi este oxigenul. Stocatorul nu era vechi.

Poate au fost şi pierderi de oxigen. Aveam pe cei la ISU care controlează din trei în trei ore concentraţia, şi ne-au spus că cantitatea de oxigen care este în saloane este puţin cam mare. Am căutat să vedem cauza, nu am descoperit nimic”, a mai spus managerul spitalului.

Acesta a prezentat și filmul desfășurării evenimentelor: ”La ora 6.35 s-a întrerupt alimentarea cu oxigen pe secţie. Atunci am luat legătura cu toate secţiile şi am văzut că în toate secţiile era întreruptă alimentarea cu oxigen. Avem pregătite, dar nu foarte multe butelii de oxigen. Am sunat la DSU, la Ambulanţă pentru a ne ajuta cu butelii de oxigen. În curtea spitalului avem staţie de ambulanţă care ne-a dat butelii de oxigen plus pacienţii care erau gravi au intrat ambulanţele lângă secţii pentru a fi urcaţi în ambulanţe pentru a primi oxigen. Apoi am primit mult mai multe butelii de oxigen, DSU, Ambulanţa Târgu Jiu şi celelalte ambulanţe care au sosit la faţa locului pentru a ne ajuta”, relatează news.ro.

22-10-2021
06:22

Ce a transmis Ministerul Sănătății despre incidentul de la Spitalul Tg. Cărbunești

După ce instalația de oxigen de la această unitate medicală s-a stricat, Ministerul Sănătății a precizat anumite detalii.

Astfel, instituția a transmis că este vorba despre un număr de 150 de pacienți care au coronavirus și erau internați acolo.

Circa 80-90 dintre ei au nevoie de oxigen, iar 15 pacienți au început să fie transferați la unități medicale din apropiere.

Cauza celor două decese survenite este și ea analizată de autorități.

“Ministerul Sănătății a fost anunțat despre o defecțiune la instalația de oxigen de la nivelul Spitalului de Urgență Târgu Cărbunești.

Din primele informații deținute, la nivelul unității sanitare sunt internați peste 150 de pacienți infectați cu COVID-19, din care aprox. 80-90 pacienți care necesită suport de oxigen.

A început transferul unui număr de 15 pacienți care au fost internați în secția ATI.

Din primele informații, la unitate sanitară există 2 decese, se analizează circumstanțele acestora.

Cseke Attila, ministrul interimar al Sănătății a discutat cu șeful DSU, Raed Arafat și cu directorul DSP Gorj, iar o echipă a DSP Gorj se află la fața locului. A fost activat Planul Roșu de Intervenție”, a transmis Ministerul Sănătății.

22-10-2021
06:14

Mai mulți pacienți au fost deja transferați

Patru pacienți au ajuns deja la Spitalul Târgu Jiu și ei au fost internați în secția de ATI, a anunțat purtătorul de cuvânt al instituției medicale.

„Suntem pregătiți pentru primirea a 14 pacienți care vor fi transferați pe secțiile ATI. Au fost suplimentate paturile în cele trei clădiri ale Spitalului Județean de Urgență Târgu Jiu.

Patru pacienți sunt deja la noi în ATI, în stare stabilă, urmează să îi primim și pe restul, sunt pe drum. Toată lumea s-a mobilizat, mai multe persoane au fost chemate de acasă pentru a avea personal suficient.

Nu se pune problema să nu fie personal suficient. Din ce am înțeles, au nevoie de oxigen”, a precizat Mihaela Floroiu, la Digi24.

22-10-2021
05:50

Doi pacienți de la Spitalul Tg. Cărbunești au murit

Prefectul din județul Gorj a anunțat că doi pacienți de la acest spital au decedat. Conform prefectului, decesele nu au legătură cu defecțiunea produsă vineri dimineață.

„Se continuă evacuarea pacienților. Așteptăm să vină societatea care se ocupă de mentenanța instalației de oxigen, pentru că a cedat stocatorul de oxigen în jur de ora 6.

Sunt două persoane decedate, medicii au spus că nu pot fi asociate cu evenimentul, pentru că starea lor era deosebit de gravă și nu le-ar asocia cu lipsa de oxigen.

Ei au fost trecuți instantaneu pe butelii de oxigen, deci nu au dus de lipsa de oxigen”, a transmis prefectul, la Digi24.

A Din cauza acestei defecțiuni, oamenii aflați la ATI sunt ventilați manual. De asemenea, ISU a trimis butelii de oxigen, 4 ambulanțe și două autospeciale, conform Digi24.

Cod roșu la Spitalul Tg. Cărbunești din județul Gorj

Sunt 152 de pacienți internați la această unitate medicală și 15 sunt la ATI, potrivit declarațiilor prefectului. Sunt circa 80 de pacienți care au nevoie de oxigen.

ADVERTISEMENT

Bolnavii sunt în stare stabilă în aceste momente, iar pacienții în stare mai gravă sunt transportați la Spitalul din Târgu Jiu.

Defecțiunea la instalația de oxigen a survenit acum circa o oră, dar problema poate fi rezolvată în aproximativ două ore.

ADVERTISEMENT

“Situația a apărut acum o oră. Firma de mentenanță a dat ca timp de intervenție două ore. În acest moment personalul medical face tot ce e posibil ca viețile oamenilor să nu fie puse în pericol.

A clacat instalația, aparatul care produce oxigen, toți bolnavii sunt lipsiți de oxigen.

Luăm în calcul să evacuăm o secție de la spitalul Tîrgu Jiu pentru a aduce bolnavii, avem suport de la ambulanțe din zonă.

ADVERTISEMENT

Planul roșu a fost activat. L-am contactat pe Raed Arafat. Nu știu acum de ce a căzut instalația de oxigen, dar probabil suprasolicitarea a dus la această situație.

Pacienții au fost trecuți pe tuburi de oxigen în ambulanță”, a precizat Marcel Iacobescu, prefectul județului Gorj.

ADVERTISEMENT

ISU Gorj a transmis care este ajutorul primit de la județele din apropiere, pe lângă cele 2 autospeciale pentru transport victime multiple și 4 ambulanțe SMURD, cu 16 butelii cu oxigen care au fost puse la dispoziție de instituție.

„Totodată, din județele limitrofe acționează următoarele resurse:

ISU MH – 3 ambulanțe SMURD
ISU HD – 1 autospecială pentru transport victime multiple
ISU DJ – 1 autospecială pentru transport victime multiple, 1 ambulanță SMURD
ISU VL – 1 microbuz, 2 ambulanțe SMURD.

Mijloacele dislocate transportă în total 67 butelii de oxigen.

Misiunea este în dinamică”, au transmis reprezentanții ISU Gorj.

Reacția lui Raed Arafat. Ce spune șeful DSU despre această defecțiune

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a transmis că este vorba despre o defecțiune tehnică și a fost activat planul roșu de intervenție. Stocatorul de oxigen care s-a stricat nu era unul vechi.

Deocamdată, nu se știe de ce s-a defectat acesta. Raed Arafat a precizat că viața pacienților care au nevoie de oxigen este pusă în pericol.

Totodată, el a transmis că s-au trimis butelii cu oxigen din județele apropiate.

„S-a declanșat planul roșu. S-au mobilizat mai multe resurse din județele limitrofe.

Este o defecțiune tehnică, așteptăm ca firma să vină să repare rapid. Motivele defecțiunii nu le știu. Din județele limitrofe s-au trimis butelii de oxigen.

Oxigenul e extrem de important, poate să îi pună viața în pericol. Să știm că se va strica stocatorul nu avem cum.

Nu sunt stocatoare vechi. La acest moment au reacționat foarte bine”, a precizat Raed Arafat.

ADVERTISEMENT