News

Cod roșu pentru omenire. Avertisment fără precedent lansat de ONU: “Planeta se sufocă!”

Oamenii de știință lansează, la unison, un avertisment fără precedent, atrăgând atenția că omenirea a depășit toate liniile roșii în lupta cu schimbările climatice
09.08.2021 | 17:25
Cod rosu pentru omenire Avertisment fara precedent lansat de ONU Planeta se sufoca
Cod roșu pentru omenire. Avertisment fără precedent lansat de ONU: "Planeta se sufocă!"
ADVERTISEMENT

Așteptat de întreaga lume, raportul oamenilor de știință din cadrul Organizației Națiunilor Unite (ONU) a venit, așa cum era de așteptat, cu un avertisment implacabil. Schimbările climatice sunt fără precedent, iar unele dintre acestea, arată specialiștii, sunt “ireversibile” pentru următoarele sute de ani.

De asemenea, avertizează specialiștii ONU, o limitare a încălzirii globale la 1,5-2 grade Celsius va fi imposibilă în următoarele două decenii în cazul în care nu se intervine imediat, la scară largă, împotriva emisiilor de gaze de seră.

ADVERTISEMENT

O încălzire de 1,5 grade Celsius este așa-numitul punct “fără întoarcere”, pentru că din acel moment schimbările nu mai sunt reversibile. La o încălzire globală de 2 grade Celsius, raportul ONU notează faptul că valurile de căldură vor atinge niveluri insuportabile pentru agricultură și sănătate.

De asemenea, este interesant de observat faptul că raportul alarmant al ONU vine în condițiile în care s-a crezut că restricțiile impuse în timpul pandemiei au încetinit procesul de încălzire globală, lucru departe de adevăr.

ADVERTISEMENT

Raportul ONU, un adevărat cod roșu pentru omenire

Secretarul General al ONU, Antonio Guterres, a definit raportul ca fiind un adevărat “cod roșu pentru omenire”. “Semnalele de alarmă sunt asurzitoare, iar dovezile sunt dincolo de îndoială: emisiile gazelor de seră ca urmare a arderilor de combustibili fosili, precum și despăduririle, ne sufocă planeta și confruntă miliarde de oameni cu un risc imediat”, a mai arătat acesta.

În reacție la publicarea raportului, emisarul special al SUA pentru climă, John Kerry, a declarat, de altfel, că, în ciuda gravității documentului, acesta “subestimează urgența copleșitoare a momentului”.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, celebra activistă pentru mediu Greta Thunberg a declarat de asemenea că raportul nu conține cu adevărat surprize. “Putem încă să evităm cele mai drastice consecințe, dar nu și dacă vom continua ca până astăzi și nu vom trata criza ca pe o criză”, a transmis aceasta.

Ce date alarmante conține raportul specialiștilor ONU

Concret, în documentul elaborat și dat publicității de specialiștii ONU, se arată faptul că activitatea umană responsabilă pentru încălzirea globală este “fără echivoc”. În același timp, unele schimbări observate de cercetători în schimbarea climei sunt “fără precedent”, în vreme ce altele, cum ar fi creșterea nivelului mărilor, se presupun a fi “ireversibile pentru sute până la mii de ani”.

ADVERTISEMENT

Raportul arată de asemenea faptul că emisiile de gaze de seră sunt responsabile pentru încălzirea cu 1,1 grade Celsius a climei pentru perioada anilor 1850-1900 și avertizează, de asemenea, că în următorii 20 de ani temperatura globală poate crește cu până la 1,5 grade Celsius, sau chiar depăși această valoare.

De asemenea, notează specialiștii, numai o “reducere puternică și susținută” a emisiilor de carbon și de gaze de seră ar putea limita schimbările climatice. Astfel, beneficii precum o calitate mai bună a aerului se vor simți imediat, deși vor trece între 20 și 30 de ani până ca temperaturile să se stabilizeze.

Nu în ultimul rând, arată cercetătorii reuniți în așa-numitul Grup interguvernamental de experți în evoluția climei (IPCC), reunit pentru elaborarea raportului ONU, schimbările climatice nu se referă doar la creșterea temperaturilor, ci inclusiv la fenomene precum intensificarea ploilor, a inundațiilor și a secetei, dar și creșterea nivelului mărilor și a gradului de aciditate al oceanelor.

Este de asemenea de remarcat faptul că, așa cum publicația noastră a transmis la momentul respectiv, cel mai recent avertisment al ONU a fost lansat nu mai demult de luna decembrie a anului trecut, prea puține inițiative de contracarare a încălzirii globale fiind însă puse în practică de la acel moment.

Fenomenele extreme s-au înmulțit peste tot în lume

Raportul specialiștilor IPCC vine de altfel în contextul în care fenomenele meteorologice extreme s-au manifestat, în ultimul timp, pe tot cuprinsul planetei, din Europa până în Statele Unite, din Siberia și până la Cercul polar.

Cel mai recent, incendiile de vegetație care au făcut și fac încă ravagii în Grecia nu pot fi puse pe seama unei alte cauze decât cea a schimbărilor climatice fără precedent. De asemenea, incendiile colosale din Australia, începute chiar înainte de debutul pandemiei de coronavirus, au reprezentat, la momentul respectiv, un alt semnal de alarmă că situația încălzirii globale este cât se poate de gravă.

În acest sens, autoritățile responsabile de adoptarea Acordului climatic de la Paris sunt așteptate să onoreze promisiunile făcute, cu atât mai mult cu cât la sfârșitul lunii octombrie a anului acesta va avea loc, în Glasgow, Conferința Națiunilor Unite privind schimbările climatice (COP 26). Cu toate acestea, este de așteptat ca dependența de combustibili fosili la nivel global să crească chiar și în aceste condiții.

ADVERTISEMENT