News

Cod roșu și portocaliu de inundații în trei județe din România. Oamenii sunt în alertă până la miezul nopții

03.07.2020 | 19:55
ADVERTISEMENT

Cod roșu și portocaliu de inundații pe mai multe râuri din țară, în urma unei avertizări emise de hidrologi.

Codul roșu este valabil pe mai multe râuri din județul Suceava, până la ora 24:00, în 3 iulie, în timp ce codul portocaliu de inundații va fi valabil în județele Cluj și Alba.

ADVERTISEMENT

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INGHA) a anunțat vineri un cod portocaliu de iundații în bazinul superior al râului Arieș.

Cod roșu de inundații în trei județe din România

Potrivit Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a apelor, ca urmare a precipitațiilor înregistrate se vor produce scurgeri pe versanți, torenți, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundații locale și creșteri importante de debite cu posibile depășiri ale cotelor de pericol pe râurile din bazinul hidrografic Suceava, dar și afluenții aferenți sectorului având confluență cu râul Putna – amonte confluență cu râul Solca, județul Suceava.

ADVERTISEMENT

Fenomenele hidrologice se pot produce cu o probabilitate mai mare pe unele râuri mici din bazinele hidrografice Pozen, Suceava, Voitinel, conform Mediafax.

De asemenea, pe mai multe râuri din Neamț, Bacău, Suceava, Botoșani, Hunedoara și Arad există avertizări de cod portocaliu de inundații, valabil tot până la miezul nopții în ziua de 3 iulie.

ADVERTISEMENT

Pentru județele Cluj și Alba a fost emis cod portocaliu de inundații în bazinul superior al râului Arieș, ca urmare a precipitațiilor înregistrate în ultimele ore.

Ca și în cazul Sucevei, în Cluj și Alba se vor produce scurgeri pe versanți, torenți, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundații locale și creșteri importante de debite cu posibile depășiri ale cotelor de pericol.

ADVERTISEMENT

Probabilitatea ca aceste evenimente să aibă o intenstitate mai mare va fi pe râuri mici din bazinele hidrografice Arieș – bazi nsuperior și Poșaga. Și aici, codul este valabil până la miezul nopții în 3 iulie.

ADVERTISEMENT