News

Cod Rutier 2019. Lista de afecțiuni și boli care te lasă fără permis a fost actualizată

12.08.2019 | 10:28
Cod Rutier 2019 Lista de afectiuni si boli care te lasa fara permis a fost actualizata

Cod Rutier 2019. FANATIK îți prezintă lista de afecțiuni și boli care te lasă fără permis. Aceasta a fost actualizată și este bine de știut că există câteva probleme peste care specialiștii spun că nu se poate trece. Astfel, nu mai este suficient să știi codul rutier la perfecție pentru a lua examenul teoretic și nici să te descurci de minune la volan. Acum, polițiștii te-ar putea „lăsa” pieton dacă suferi de anumite boli care îți afectează capacitatea de a conduce.

Cod Rutier 2019. Lista de afecțiuni și boli care te lasă fără permis a fost actualizată

Dacă știți că aveți probleme e mai bine să renunțați de bunăvoie la carnet, în caz contrar, riscând să fiti sancționați destul de dur. Din acest an, prin lege, medicii de familie sunt obligați să-și trimită periodic pacienții șoferi la consultații de specialitate, mai ales după o vârstă, pentru a se stabili dacă mai sunt sau nu apți să conducă. Atenție! Nu numai vârsta reprezintă un criteriu. Și șoferii tineri pot fi retestați, mai ales dacă suferă de boli cu potențial de risc.

Persoanele cu afecțiuni cardiovasculare, neurologice, renale, diabet, precum și cei care iau medicamente sedative sunt principalele vizate și, dacă bolile sunt într-o stare avansată, nu mai au voie să fie șoferi. În mod evident, cei cu probleme de vedere sunt vizați în primul rând, acuitatea vizuală fiind una primordială la volan. Medicii spun că cine nu mai apreciază corect distanțele, nu mai vede prea bine la distanță, nu mai distinge culorile și nici nu se mai descurcă pe timp de noapte la drum, în mod cert trebuie să predea permisul de conducere la poliție.

Cod Rutier 2019. Lista de afecțiuni și boli care te lasă fără permis a fost actualizată. Șofer
Medicii au autoritatea de a trimite la retestare anumiți șoferi. Sursa foto – facebook

Semnal de alarmă și pentru medici

Cine speră să scape de control trebuie să știe că medicii sunt obligați să-ți precizeze în dosar de ce boli sau afecțiuni suferi. Mai mult de atât, doctorii sunt amendați sau pot risca pedepse mai aspre dacă nu se supun legii. De altfel au fost descoperite cazuri în care medicii au căzut la învoială cu pacienții să nu le treacă în scris astfel de afecțiuni cu potențial de risc, dar e ilegal și o fac pe proprie răspundere.

De remarcat că după ce ai primit biletul de trimitere la consultație de specialitate, ai la dispoziție strict trei zile pentru a te prezenta la cabinetul medical respectiv. La rândul lor, medicii trebuie să raporteze poliției rezultatul examinării în 24 de ore de la testare. Dacă tu nu te duci la consultație într-o lună, riști să fii raportat de medicul de familie și ți se suspendă permisul imediat.

 

 

Tags: