News

Cod Rutier 2020. Noi schimbări pentru şoferi: au voie cu tabletele la volan, însă primesc amenzi usturătoare dacă vorbesc la telefon

02.07.2020 | 18:01
Cod Rutier 2020 Noi schimbari pentru soferi au voie cu tabletele la volan insa primesc amenzi usturatoare daca vorbesc la telefon
ADVERTISEMENT

Codul Rutier a suferit mai multe modificări, încă din aprilie, care îi nemulțumesc teribil pe specialiști.

Printre altele, noul Cod Rutier prevede că șoferii pot folosi tableta la volan, dar nu și telefonul, această regulă fiind valabilă încă din 9 aprilie 2020.

ADVERTISEMENT

Majoritatea specialiștilor avertizează că a fost abandonată siguranța rutieră, astfel că accidentele vor fi în creștere.

Șoferii au voie cu tabletă la volan, însă vor fi amendați dacă vorbesc la telefon

Șoferii vor fi amendați cu 500 de lei dacă folosesc telefonul mobil, însă vor putea folosi fără probleme tableta.  Acest regulament a fost ignorat de cetățeni în plină pandemie de Covid-19.

ADVERTISEMENT

Legea a fost schimbată în 9 aprilie, însă oamenii au avut alte priorități și informația a trecut neobservată.

Începând cu 9 aprilie 2020, legislația rutieră a fost modificată. Tableta făcea parte din categoria dispozitivelor mobile prevăzute cu funcția de înregistrare, ori redare text foto sau video. Iată că legiuitorul acum s-a gândit să abroge acest dispozitiv și acum rămâne doar telefonul interzis la volan, cu excepția sistemului tip mâini libere, handsfree sau căști. Este foarte important să tragem un semnal de alarmă . Telefonul mobil distrage de la condus. Sancțiunea a rămas aceeași cuprinsă în 6 respectiv 8 puncte și 4 puncte de penalizare. Și dacă se încalcă și o altă lege de circulație concomitant cu folosirea telefonului mobil în timpul deplasării se suspendă dreptul de a conduce pe o perioadă de 30 de zile. Legiuitorul a fost foarte aspru aici”, a declarat Claudiu Costea, purtător de cuvânt al Brigăzii Rutiere la Digi24.

ADVERTISEMENT

În aceste condiții, cetățenii trebuie să fie mult mai atenți la trafic, crede Costea „Este foarte important să fim atenți la trafic. Dacă folosim telefonul mobil să folosim acel dispozitiv mâini libere. Dacă trebuie să vorbim la telefon, recomandarea noastră e să oprim într-o parcare și să vorbim la telefon”.

Cosmin Andreica, președintele Sindicatului Polițiștilor Europol, a ridicat alte probleme care ar putea să fie introduse într-o nouă fază a Codului Rutier:  „Vorbim despre obligativitatea celor care doresc să obțină permisul de conducere de a deține cel puțin 10 clase dar și despre introducere unor teste și examene medicale suplimentare pentru șoferii în vârstă. Niciuna din prevederi nu au intrat în vigoare de la 1 iulie”.

ADVERTISEMENT

Aceste reglementări s-ar putea referi la șoferii care au deficiențe de auz, ei fiind îndrumați să semnaleze acest lucru celorlalți conducători auto printr-un sticker special lipit pe lunetă, potrivit Gândul.

ADVERTISEMENT
Tags: