News

Cod rutier 2020. Șoferii, amendați drastic pentru un simplu gest făcut pe timp de ploaie

17.06.2020 | 21:28
Cod rutier 2020 Soferii amendati drastic pentru un simplu gest facut pe timp de ploaie
Șoferii riscă amenzi mari dacă stropesc pietonii. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Șoferii care stropesc pietonii pot fi amendați fără milă, potrivit Codului Rutier, mai ales dacă se constată că gestul stropirii pietonilor s-a făcut cu intenție.

România este sub cod portocaliu de furtuni până în 24 iunie, astfel că pietonii sunt expuși stropirii atunci când circulă pe trotuar, în condițiile în care drumurile sunt pline de bălți.

ADVERTISEMENT

Mulți șoferi circulă cu viteză și stropesc pietonii, fie din neatenție, fie cu intenție, însă în ambele situații riscă amenzi mari.

Șoferii care stropesc pietonii pe timp de ploaie riscă amenzi de 3.000 lei

De obicei, șoferii nu se gândesc la nicio consecință atunci când trec cu mare viteză printr-o baltă, stropind pietonii, însă legea pedepsește dur acest gest.

ADVERTISEMENT

Pietonii udați de mașini pot să se adreseze celei mai apropiate secții de poliție pentru a-i trage la răspundere pe șoferii vinovați, însă e important să rețină numărul de înmatriculare al mașinii, dar și să prezinte un martor care a asistat la întreaga scenă.

Scenele în care pietonii sunt stropiți cu intenție de mașini sunt tot mai des întâlnite în marile orașe ale României, mai ales pe fondul ploilor torențiale.

ADVERTISEMENT

Potrivit juriștilor citați de România TV, stropirea pietonilor poate fi calificată drept deteriorarea bunurilor personale, iar acest lucru se poate pedepsi cu amenzi de la 1.500 lei la 3.000 lei și cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 20 la 40 de ore.

Cu toate acestea, puțini români fac o plângere oficială la Poliție în acest sens, neștiind că au acest drept. „Potrivit H.G. 1391/2006, pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a O.U.G. 195/2002, privind circulația pe drumurile publice, la capitolul privind contravențiile se precizează că “stropirea pietonilor, clădirilor și vehiculelor, atunci când pe drumurile publice există apă sau noroi, se sancționează contravențional”, precizează sursa citată.

ADVERTISEMENT

În Marea Britanie, stropirea pietonilor cu intenție, în trafic, poate fi penalizată cu 5.000 de lire sterline. Cu toate acestea, în țările din Europa respectul față de pietoni e infinit mai mare.

 

ADVERTISEMENT