Așadar, viteza maximă legală se schimbă automat atunci când drumul de înzăpezit, sau în funcție de condițiile meteo sau de tipul de drum. E destul de evident că în condiții nefavorabile meteo cum ar fi ploaia, gheața sau zăpada, siguranța rutieră este pusă în pericol dacă se circulă cu viteză mare.
Conform Promotor.ro, în mod normal limita de viteză pe o autostradă este de 130 km/h, sau pe un drum expres 120 km/h, însă pot să difere în funcție de autoturism. Așadar, pentru cele din categoria C sau D limita scade la 110 km/h, iar pentru cele din A1 și B1 la 90 km/h pe drumurile expres.
Mai mult, șoferii care tractează remorci trebuie să scadă 10 km/h din viteza legală menționată. Limitele sunt și mai stricte pentru cei ce transportă produse periculoase, mai exact 40 km/h în localități și 70 km/h în afara lor. Cât despre șoferii începători, aceștia trebuie să reducă cu 20 km/h viteza raportat la cele menționate mai sus.
Cât despre condusul în condiții meteo nefavorabile, limita de viteză poate fi redusă cu 50 km/h în condiții de ploaie. Atenție, administratorii drumului sunt cei care decid acest lucru și trebuie să-l semnalizeze șoferilor. Există niște recomandări clare, totuși, pentru șoferii care circulă atunci când ninge, e zăpadă pe drum, gheață sau polei.
Așadar, în localități viteza nu trebuie să depășească 30 km/h și în afara localităților limita maximă este de 50 km/h. Șoferii oricum trebuie să fie precauți și atunci când văd că nu e de joacă cu vremea pot lua în considerare să tragă pe dreapta sau să reducă viteza și mai mult.
Potrivit sursei citate, IPJ Prahova făcea o serie de recomandări foarte importante, esențiale chiar, pentru condusul în condiții grele de iarnă. Așadar, primul sfat ar fi adaptarea vitezei la condițiile de drum, chiar și atunci când limita de viteză este mai mare conform legii, șoferii trebuie să fie responsabili.
La fel de important e ca șoferii să mențină o distanță de siguranță și să se asigure că pot opri în siguranță în caz de urgență. Desigur, șoferii trebuie să folosească anvelope de iarnă atunci când circulă în asemenea condiții, pentru a nu risca amenzi și, desigur, accidente grave.
Puțini șoferi știu că e foarte important ca frânarea să fie făcută corect, adică să fie evitată frânarea bruscă, să fie utilizată frâna de motor și controlul vehiculului prin manevre line. Și mai important ar fi evitarea condusului pe timp de noapte, pentru că e evident că șansa de accidente crește.
”Limită de viteză pentru șoferi! Se suspendă permisul pentru 120 de zile plus 20 puncte de amendă. Depășirea vitezei legale. Când scapă șoferii care încalcă legea. Se reduce sancțiunea, dar nu se anulează”, au transmis reprezentanții IPJ.