Când se schimbă cauciucurile de iarnă având în vedere că temperaturile au crescut? Ce spune Codul Rutier în acest sens? Mulți dintre șoferi poate nu știu prevederile și când e momentul să facă acest lucru.
Vremea s-a tot schimbat în România în ultima perioadă. Un val de ger și de ninsori a afectat mare parte din țară, însă se pare că luna martie aduce temperaturi destul de ridicate. Ce obligații au însă șoferii și când se schimbă cauciucurile de iarnă?
După cum știm deja, odată cu venirea temperaturilor scăzute, șoferii sunt obligați să schimbe anvelopele de vară cu cele de iarnă. Acest lucru e esențial în primul rând pentru siguranța lor, dar și pentru a evita posibilele sancțiuni.
Acum, odată cu venirea primăverii, procedura trebuie repetată. Mai exact, șoferii trebuie să știe exact când se trece la anvelopele de vară. În caz contrar, aceștia pot fi amendați de polițiști în trafic.
Conform Codului Rutier, cauciucurile de iarnă se schimbă atunci când temperaturile de afară sunt mai mari de 7 grade celsius. Iar în multe zone din țară acest lucru se întâmplă atât pe timp de zi, cât și pe timp de noapte.
Experții explică însă că anvelopele de vară oferă un nivel de siguranță mai bun la temperaturi ridicate față de cele de iarnă. Acest lucru se aplică în special în momentul în care se circulă pe un carosabil ud.
Ce sancțiuni riscă șoferii care nu schimbă cauciucurile de iarnă? Conform Codului Rutier, dacă o persoană e oprită în trafic și nu are anvelopele potrivite, atunci riscă o amendă de până la 2.900 de lei.
Sunt și cazuri în care șoferii pot să rămână fără certificatul de înmatriculare al mașinii. Astfel, schimbarea anvelopelor este necesară, nu doar pentru evitarea sancțiunilor, cât și pentru siguranța în trafic.
Un alt aspect important subliniat de specialiști e legat de faptul că anvelopele de iarnă sunt fabricate pentru a oferi siguranță la temperaturi scăzute. De cealaltă parte, gradul de siguranță nu e același când vremea se încălzește.