Life

Cod rutier 2025. Este sau nu legal să parchezi pe trotuar, în fața casei?

Cod rutier pentru anul 2025. Poți sau nu să parchezi, fără să fii sancționat de lege, pe trotuarul din fața locuinței personale.
08.03.2025 | 11:30
Cod rutier 2025 Este sau nu legal sa parchezi pe trotuar in fata casei
Află dacă poți parca sau nu pe trotuarul din fața casei. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Locurile de parcare sunt o adevărată loterie în ultima perioadă și foarte mulți oameni se plâng că nu găsesc un astfel de spațiu pentru mașină. Codul rutier 2025 arată dacă este sau nu legal să parchezi pe trotuar, în fața casei. Legea este foarte clară în această privință.

Ce spune Codul rutier despre parcarea pe trotuarul din fața imobilului

Trotuarul este construit pentru a permite pietonilor să circule în maximă siguranță. În momentul în care acesta este blocat oamenii sunt obligați să meargă pe stradă, lucru care poate duce la apariția unui accident rutier.

ADVERTISEMENT

Mulți conducători auto se întreabă ce spune, de fapt, Codul rutier, în 2025, despre parcarea autoturismului pe trotuarul din fața imobilului. Acest lucru nu este permis nici pentru staționare, nici pentru parcare.

Legea din România interzice ocuparea trotuarelor cu vehicule imobilizate, chiar dacă mașinile sunt oprite în fața casei personale. Șoferii care parchează pe trotuar au obligația de a lăsa un spațiu de trecere pentru pietoni.

ADVERTISEMENT

Acesta trebuie să fie de cel puțin un metru, relatează promotor.ro. Așadar, conducătorul auto care își lasă autoturismul parcat pe trotuarul din fața propriei locuințe riscă să fie sancționat. Legea din România este extrem de clară în acest sens!

Ce amendă riscă cel care parchează pe trotuar

Șoferii români se pot trezi cu amenzi usturătoare atunci când parchează mașina pe trotuarul din fața casei. Cei care blochează trotuarul cu autoturismul astfel încât pietonii nu mai au loc să treacă sunt sancționați de lege.

ADVERTISEMENT

Codul rutier 2025 arată că sancțiunea este cuprinsă între 405 și 1.1012,5 lei. În plus, vinovatul primește și puncte amendă. Polițistul de la rutieră acordă 2-3 puncte de amendă șoferului care nu păstrează spațiul minim pentru pietoni.

ADVERTISEMENT

De asemenea, legea spune că se dau 4-5 puncte de amendă dacă mașina blochează total circulația pietonilor. În altă ordine de idei, Codul Rutier 2025 spune că parcarea pe trotuar este permisă doar dacă există semnalizare care autorizează acest demers.

Tags: