News

Cod Rutier 2025. Greșeala pe care mulți șoferi o fac în trafic fără să știe că e ilegală. Poate duce și la suspendarea permisului auto

Mulți șoferi folosesc faza lungă în diferite contexte. În același timp, cei care dau flash-uri în trafic pot primi amenzi usturătoare și chiar pot rămâne fără permis
24.02.2025 | 23:11
Cod Rutier 2025 Greseala pe care multi soferi o fac in trafic fara sa stie ca e ilegala Poate duce si la suspendarea permisului auto
Greșeala făcută de mulți șoferi, care îi poate lăsa fără permis. Foto: freepik.com
ADVERTISEMENT

Adesea, în trafic, șoferii se folosesc de flash-uri pentru a transmite un mesaj. În același timp, această practică poate fi încadrata de Codul Rutier 2025 la categoria de agresiune. Sancțiunile nu sunt deloc blânde.

Șoferii care dau flash-uri în trafic pot rămâne fără permis

În unele momente, șoferii folosesc faza lungă la semafor. Atunci, ei vor să îl atenționeze pe cel din față de faptul că s-a făcut verde la semafor și trebuie să avanseze. În alt caz, un conducător auto folosește faza lungă pentru a te muta pe banda 1, în cazul în care te afli pe banda 2, pentru a te depăși.

ADVERTISEMENT

Un alt caz în care un șofer folosește flash-urile este atunci când dorește să atenționeze alt participant la trafic de faptul că în apropiere se află un radar, un echipaj de poliție, fie altă situație, cum ar fi un accident sau un drum blocat. Unii dau fază lungă atunci când te lasă să treci într-o intersecție.

Cu toate acestea, fie că este vorba despre o agresiune sau de dorința de a avertiza alți șoferi, nu este legal să dau flash-uri în trafic. În cazul în care vrei să atragi atenția cuiva de faptul că se apropie de poliție, oamenii legii pot aplica o amendă de 405 lei sau de 607 lei.

ADVERTISEMENT

În cazul în care fapta se încadrează la agresiune, atunci se va aplica o amendă din Clasa II. Aceasta crește la 810 lei, sau chiar la 1.012,5 lei. În unele cazuri, Polița poate dispune de măsura complementară de suspendare a permisului pentru 30 de zile, potrivit promotor.ro.

Conform Codului Rutier, schimbarea benzilor și depășirea mai multor mașini pot fi considerate agresiune în trafic. Printre alte comportamente considerate ca fiind o agresiune, se numără întoarcerea folosirea repetată a semnalelor sonore şi/sau luminoase de natură a obliga nejustificat conducătorul de vehicul care circulă în faţa sa să elibereze banda de circulaţie, sau pornirea vehiculului de pe loc prin patinarea excesivă, în gol, a roţilor.

ADVERTISEMENT

De asemenea, pe listă avem și circulaţia cu vehiculul la o distanţă foarte redusă faţă de un alt vehicul, înaintea sau în spatele acestuia, cât şi în lateral, ori reducerea bruscă a vitezei de deplasare fără motiv întemeiat, pentru a intimida conducătorul acestuia și conducerea intenţionată a unui vehicul prin accelerarea repetată a motorului, pentru a stânjeni persoanele aflate în zona drumului public.

ADVERTISEMENT