News

Cod rutier. Ce nu ai voie să faci când semaforul e intermitent dreapta. Amenzi uriașe pentru șoferi

În actualul cod rutier există mai multe prevederi de care șoferii nu țin seama sau pur și simplu nu le cunosc. Mulți nu știu ce nu au voie să facă atunci când semaforul e intermitent dreapta.
14.08.2022 | 15:01
Cod rutier Ce nu ai voie sa faci cand semaforul e intermitent dreapta Amenzi uriase pentru soferi
Ce nu ai voie să faci când semaforul e intermitent dreapta. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Codul rutier are mai multe prevederi pe care șoferii români nu le respectă. Apoi, tot ei se miră și se revoltă de faptul că primesc amenzi din partea Poliției.

Ce nu ai voie să faci când semaforul e intermitent dreapta

În principal în marile orașe, pentru a se fluidiza traficul, a fost introdus, în intersecții, semaforul intermitent de dreapta.

ADVERTISEMENT

Din păcate, majoritatea șoferilor români încă nu înțeleg pe deplin semnificația acestuia, fapt pentru care comit erori grave.

În momentul în care observă că banda întâi este ocupată de mașini care nu urmează să vireze dreapta, șoferii din spatele lor claxonează insistent. Ei sunt convinși că primii încalcă legea și că trebuie să se dea la o parte.

ADVERTISEMENT

Ei bine, legislația spune altceva. Semaforul intermitent de dreapta nu îi obligă pe conducători să elibereze banda de dreapta.

Într-adevăr, acest semafor le dă dreptul să pătrundă în intersecție, chiar dacă semaforul principal arată culoarea roşie. Există însă o condiţie fundamentală: banda din dreapta să fie liberă.

ADVERTISEMENT

Pentru a ne edifica asupra semnificației acestui semafor, aruncăm o privire asupra Regulamentului.

Astfel, Ordonanța de urgență nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, Art. 59 (4), spune: ”Când un semafor cu trei culori are o lumină verde intermitentă suplimentară, montată la același nivel cu lumina verde normală a semaforului, sub forma unei săgeți verzi pe fond negru, cu vârful spre dreapta, aprinderea acesteia semnifică permisiunea pentru vehicule de a-și continua drumul în direcția indicată de săgeată, indiferent de culoarea semaforului electric, cu condiția acordării priorității de trecere vehiculelor și pietonilor care au drept de circulație”.

Amenzi uriașe pentru șoferii care claxonează abuziv în trafic

Cum majoritatea șoferilor români nu au răbdare în trafic, aceștia apelează la claxoane, inclusiv în aceste intersecții unde apare semaforul intermitent de dreapta.

ADVERTISEMENT

Codul rutier în vigoare îi pedepsește destul de drastic pe șoferii care folosesc în mod abuziv mijloacele de avertizare sonoră.

ADVERTISEMENT

Regulamentul de aplicare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice spune că:

”1. Mijloacele de avertizare sonoră trebuie folosite de la o distanță de cel puțin 25 m față de cei cărora li se adresează, pe o durata de timp care să asigure perceperea semnalului și fără să îi determine pe aceștia la manevre ce pot pune în pericol siguranța circulației.

2. Semnalizarea cu mijloacele de avertizare sonoră nu poate fi folosită în zonele de acțiune a indicatorului Claxonarea interzisă”.

Sunt exceptează de la prevederile alin. 2: conducătorii autovehiculelor cu regim de circulație prioritară când se deplasează în acțiuni de intervenții sau în misiuni care au caracter de urgență și conducătorii autovehiculelor care folosesc acest semnal pentru evitarea unui pericol imediat.

Șoferii care nu respectă regulile de utilizare a mijloacelor de avertizare sonoră sunt sancționați cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancțiuni, respectiv 4 sau 5 puncte amendă.

În prezent, un punct-amendă reprezintă 10% din salariul minim brut pe economie, stabilit prin hotărâre a Guvernului, de 2.300 de lei, dar valoarea unui punct de amendă a fost plafonat la 145 de lei pentru sancțiunile rutiere.

În consecință, șoferii care abuzează de claxon pot primi amenzi cuprinse între 580 și 725 de lei.