News

Cod Rutier. Reglementarea care te lasă fără permis de conducere

30.07.2019 | 14:59
Cod Rutier Reglementarea care te lasa fara permis de conducere

Pe drumurile publice din țara noastră se produc foarte multe accidente rutiere. Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a luat decizia de a modifica Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.

Șoferi prinși vorbind la telefon vor rămâne fără permis

MAI a decis să schimbe Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice. Conducătorii auto, precum și persoanele care circulă cu vehicule care nu necesită un permis vor avea interzis prin lege utilizarea telefonului mobil sau orice dispozitiv mobil „cu funcţie de înregistrare ori redare text, foto sau video” în timpul deplasării pe drumurile publice. Șoferii vor rămâne fără permis timp de 30 de zile.

Până în prezent Codul Rutier prevedea amendarea șoferilor care foloseau telefonul mobil în timpul mersului, dar puteau folosi dispozitive tip „mâini libere/ hands free”. Chiar și bicicliștii sau persoanele care merg pe trotinetă surprinse vorbind la telefon vor fi pasibile de amendă care se ridică la suma de 1.200 de lei. Măsura este considerată necesară dacă este să ne luăm după numărul mare de persoane amendate pentru că vorbesc la telefon în timp ce conduc.

Șoferii prinși vorbind la telefon vor rămâne fără permis timp de 30 de zile
Șoferii care vorbesc la telefon vor primi o amendă maximă de 1.200 de lei. Sursa foto: zalau24.ro

MAI atrage atenția asupra șoferilor care conduc în timp ce vorbesc la telefon

MAI aduce în proiectul de ordonanță și motivația acestei legi. Numeroase accidente sunt produse de șoferi care nu numai că vorbesc la telefon, dar folosesc aparatul pentru live-uri pe Facebook sau fotografii. Ei au dat și un exemplu recent petrecut în județul Timiș când șoferul unei mașini „a lovit din spate un tractor agricol ce se deplasa în acelaşi sens, a fost proiectat pe sensul opus intrând în coliziune cu un alt autoturism ce se deplasa regulamentar. În urma accidentului a rezultat decesul şoferului din primul autoturism şi a unui minor de 9 ani din autoturismul cu care a intrat în coliziune. De asemenea, alte 4 persoane grav rănite (printre care şi un copil de 3 ani) au fost transportate la spital”, arată MAI în document, potrivit adevarul.ro.

„Din păcate societatea de astăzi a ajuns dependentă de aceste dispozitive multifuncţionale. Şi cei de la volan greu resistă să nu acceseze aparatul atunci când primesc un mesaj. Acele moment moarte, de neatenţie , duc la apariţia pericolului în trafic. Accesarea unui telefon ocupă o mare parte din capacitatea cocnitivă, iar cel de la volan nu se mai poate concentra cum trebuie la trafic. Măsura este cu atât mai bună dacă ne referim la biciclişti sau trotinetişti care au nevoie de ambele mâini pe ghidon. Şi din păcate observăm pe stradă tot mai mulţi bicicliştii care merg consultând mesajele de pe telefon”, a explicat vicepreşedinte al Asociaţiei de Psihologie şi Siguranţă Rutieră – PsihotrafiQ și psihologul Ionel Simionca.