News

Codin Maticiuc, revoltat după ce a renovat spitale de 1 milion de euro: ”Pentru acest privilegiu, am plătit TVA statului român de 190.000 de euro”

Codin Maticiuc, coordonator al fundației filantropice Metropolis, a dezvăluit că statul român încasează TVA pentru activități umanitare, inclusiv construcția de spitale.
15.04.2022 | 12:28
Codin Maticiuc revoltat dupa ce a renovat spitale de 1 milion de euro Pentru acest privilegiu am platit TVA statului roman de 190000 de euro
Codin Maticiuc a renovat etajul 7 al spitalului Fundeni / Colaj foto: Fanatik
ADVERTISEMENT

Codin Maticiuc, coordonator al proiectului ”Spitale publice din bani privați”, a dezvăluit că statul român încasează Taxă pe Valoare Adăugată pentru activitățile pe care fundația Metropolis le desfășoară, deși acestea au un scop filantropic.

Codin Maticiuc, discurs dur la Palatul Parlamentului

Codin Maticiuc a susținut un discurs surprinzător, zilele trecute, la evenimentul ”Smart City Industry Awards 2022”, desfășurat sub înaltul patronaj al Ministerului Apărării Naționale, la Palatul Parlamentului.

ADVERTISEMENT

Actorul, care în ultimii ani s-a implicat extrem de mult în activitatea fundației Metropolis, înființată de părinții lui, a explicat, în fața unei audiențe formată din oameni de afaceri, înalți funcționari (inclusiv miniștri și secretari de stat) și jurnaliști, că organizația pe care o coordonează cotizează la stat pentru fiecare investiție pe care o face într-un spital public. Iar statutul fundației nu permite recuperarea TVA-ului, așa cum se întâmplă în cazul multor societăți comerciale.

”O lege la care visez să pot aduce niște modificări… Nu știu dacă știți, fundațiile, cum este Metropolis, nu pot recupera TVA-ul așa cum o puteți face unii dintre voi. Atunci, eu plătesc TVA statului pentru privilegiul de a construi spitale, băi, de a cumpăra WC-uri și așa mai departe”, a declarat Codin Maticiuc, la Palatul Parlamentului.

ADVERTISEMENT

Codin Maticiuc a primit premiul de excelență la categoria Urban Age și s-a declarat fericit că are ocazia să tragă un semnal de alarmă față de legea actuală, care nu permite fundațiilor care au activități la care beneficiar este chiar statul român să-și recupereze banii din taxe.

Codin Maticiuc: ”Ar trebui să putem recupera TVA când predăm statului lucrarea”

Contactat de FANATIK, Codin Maticiuc a explicat că situația recuperării de TVA este una care afectează cam toate fundațiile din România.

ADVERTISEMENT

”Am discutat și cu doamnele de la fundația ”Dăruiește viața”, care construiesc un întreg spital și care mi-au spus că au aceeași problemă. Ceea ce nu este normal, ținând cont că beneficiarul lucrării este tot statul român. Dacă beneficiarul este fundația, pot să înțeleg să se refuze returnarea de TVA, însă atâta timp cât noi finanțăm lucrări pentru statul român, atunci ar trebui să existe această posibilitate”, a declarat Codin Maticiuc pentru FANATIK.

În cazul Fundației Filantropice Metropolis, spune Maticiuc, contractul pentru renovarea secției de hematologie pediatrică de la spitalul Fundeni, a fost încheiat între 3 părți: finanțatorul (fundația), beneficiarul (spitalul) și constructorul (firma de construcții care execută lucrarea). Obiectele achiziționate, de la materiale de construcții, la mobilier sau echipamente, au fost cumpărate de fundație la prețul solicitat de comerciant, plus TVA.

ADVERTISEMENT

”Dar, la recepția finală, ele devin proprietatea spitalului, deci a statului. Aici, ar trebui să există un deviz dat de beneficiar, din care să poată fi decontat TVA-ul, care apoi să fie din nou reinvestit în alte cauze umanitare. Iar statul să ne controleze, să verifice că nimeni nu-și însușește banii ăia”, ne-a mai spus Codin. O parte din companiile private din România își pot recupera TVA-ul, în funcție de statutul fiscal pe care-l au.

Doar pentru proiectul ”Spitale publice din bani privați”, fundația familiei Maticiuc a finanțat lucrări de aproximativ 1 milion de euro.”Așadar, cam 190.000 de euro a luat statul prin TVA. Eu, când m-am decis să încep renovarea, am mutat 100.000 de euro din contul personal în cel al fundației și m-am apucat de treabă. Până la urmă a costat mai mult. Uite, și Bendeac a donat până acum circa 230.000 de euro pentru acest proiect, iar 19% au ajuns la stat, după achizițiile făcute. Așadar, a ajuns finanțatorul celor care finanțează statul, adică noi”, a mai declarat Codin Maticiuc.

”Nu voi putea să construiesc suficient de multe spitale, cât să conteze”

Actorul spune că a început acest demers pentru că vrea să se asigure că va schimba ceva, inclusiv la nivel legislativ. ”Nu voi putea să costruiesc suficient de multe spitale, în țara asta, încât să conteze. Sunt convins că peste ani, efortul meu nu va conta, pentru că sunt prea multe probleme la acest nivel. Atunci, măcar cei care vin după noi să aibă parte de o schimbare legislativă care să-i ajute să facă lucruri bune”, a mai spus acesta.

Pentru asta, crede Codin, ar trebui să existe inițiativă din partea fundațiilor, care să se organizeze pentru a încerca să convingă guvernul să le acorde acest tip de facilitate. ”Am început deja acest demers la nivel de comunicare, pentru că la asta mă pricep. Cred că atunci când vocile noastre vor fi suficient de puternice, autoritățile vor lua în calcul cererea noastră”, a explicat Codn pentru FANATIK.

Codin Maticiuc, marcat de povestea unei o fetițe care s-a stins de leucemie

Cunoscut inițial ca un personaj monden, Codin Maticiuc a început să se implice activ în activitatea fundației Metropolis în anul 2016, atunci când actorul a început să sprijine, punctual, diferite cauze medicale.

În 2016, de Crăciun, el o cunoaște pe ”Lăcrămioara, fata de la 702”, o fetiță de 10 ani, internată la secția de hematologie pediatrică de la Spitalul Fundeni. Micuța suferea de leucemie în fază terminală. Ulterior își propune să vină de 4 ori pe an la copiii bolnavi de cancer de la Fundeni pentru a le organiza activități distractive și ale duce cadouri.

În 2019, Codin începe să renoveze și să izoleze acoperișul secției, aflat la etajul 7 al Spitalului Clinic Fundeni.

Familia Maticiuc a investit 5 milioane de euro în cauze umanitare

În 2020, în amintirea fetiței de la camera 702, Codin a lansat proiectul ”Spitale publice din bani privați” și începe renovarea întregului etaj: construcția băilor individuale în saloane, renovarea cabinetelor și vestiarelor, recompartimentarea saloanelor, etc.

Fundația Filantropică Metropolis a fost creată în 1997 de Ion și Smaranda Maticiuc iar în anul 2004 a fost inaugurat primul orfelinat, unde locuiesc 40 de copii și alți 30-40 vin aici să mănânce și să-și facă temele. Orfelinatul este operat de DGASPC sector 6, însă, legal, aparține fundației Metropolis.

Conform declarațiilor acordate de Codin Maticiuc publicației FANATIK, familia acestuia a donat, de-a lungul timpului, aproximativ 5 milioane de euro pentru cauze umanitare.

ADVERTISEMENT