News

Cum a obținut „Codiță” avizul SRI și MAI pentru firma de pază din Caracal. A folosit paravan un bătrân de 60 de ani

14.08.2019 | 11:15
Cum a obtinut Codita avizul SRI si MAI pentru firma de paza din Caracal A folosit paravan un batran de 60 de ani
Remus Rădoi, zis „Codiță”, are o firmă de pază extrem de profitabilă în Caracal *foto: g4media.ro

Cazul de la Caracal prezintă ramificații din ce în ce mai adânci. Pornit de la crimele comisă de Gheorghe Dincă, jurnaliștii au demascat o întreagă rețea de corupție, unde polițiștii caută informații de la interlopii locali pentru a-și duce misiunea la bun sfârșit. Unul dintre cei care au pus umărul să ajute poliția, inclusiv în cazul Alexandrei Măceșanu, este Remus Rădoi, cunoscut cu porecla de „Codiță”. El are în portofoliul său trei firme de pază. Una dintre ele este Safety Security SRL, înființată în 2006 și care este abonată la contractele cu statul.

„Codiță” are firmă de securitate care primește milioane de euro din contracte cu statul

Firma Safety Security SRL a lui Remus Rădoi are parte de un profit brut de peste 5 milioane de lei, adică peste 1 milion de euro, la o cifră de afaceri de 2,75 milioane euro. Surpriza vine însă în acte, acolo unde singurul asociat este Dumitru Țîrnă, un domn simplu, de 61 de ani. Acesta a fost surprins de reporterii Libertatea în timp ce mergea cu bicicleta spre muncă.

Acesta este un om extrem de simplu. Domnul Țîrnă a fost surprins pe o bicicletă bătrânească, încălțat cu papuci de gumă în timp ce mergea spre job: un post de paznic la o altă firmă decât la cea la care este patron în acte. Misterul acestei numiri este dat de faptul că fiul său, Cristi, este cel care s-ar ocupa de Safety Security. Celălalt fiu, Ionuț Țîrnă, este administrator al Thug Security, o companie care a încercat să obțină alături de Safety un contract de pază la Metrorex și care a încheiat între 2016 și 2018 nu mai puțin de 69 de contracte cu statul.

Remus Rădoi, zis „Codiță”, are o firmă de pază extrem de profitabilă în Caracal
Remus Rădoi, zis „Codiță”, are o firmă de pază extrem de profitabilă în Caracal *foto: libertatea

Ce contracte a luat firma lui Codiță, folosindu-l ca paravan pe Dumitru Țîrnă

Paravanul în persoana bătrânelului de 60 de ani a fost folosit de firma lui Remus Rădoi pentru a primi avizul de la SRI și MAI. Astfel, pentru ca o astfel de firmă să funcționeze, este necesar un aviz favorabil din SRI care se acordă în urma unor verificări în teren. „Dacă vrei să ai firmă de protecție și pază, SRI îți verifică familia, vecinii, anturajul, cu cine te întâlnești, dacă ești scandalagiu, dacă bei, totul, ca la carte. Îți verifică punctele de lucru, aparatura, angajații”, susține un paznic de firmă, pentru sursa citată.

Așadar, cu avizul de la SRI și MAI luat folosindu-se de un bătrân de 60 de ani, SEAP ne arată că Safety Security SRL a obținut 57 de contracte pe bani publici, cele mai multe prin cumpărare directă sau negociere fără invitație de participare. Compania a adunat două milioane de euro din contracte cu statul, de la înființare până în prezent. Printre acestea se numără și un contract de 745.000 de euro obținut cu Complexul Energetic Oltenia.