News

Ce se mai întâmplă în cazul lui Codruț Marta, la aproape 10 ani de la dispariție. Decizia magistraților legată de moartea fostului șef de cabinet al lui Sorin Blejnar

Codruț Marta, șef de cabinet al fostului șef ANAF, Sorin Blejnar, a dispărut în 2012 însă autoritățile refuză să-l declare mort. Judecătorii se tem că acesta ar putea să-și șteargă definitiv urmele.
11.02.2022 | 08:57
Ce se mai intampla in cazul lui Codrut Marta la aproape 10 ani de la disparitie Decizia magistratilor legata de moartea fostului sef de cabinet al lui Sorin Blejnar
Codruț Marta, fostul șef de cabinet al lui Sorin Blejnar, nu poate fi declarat mort / Colaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

Codruț Marta a dispărut fără urmă în urmă cu 9 ani și jumătate, însă autoritățile întârzie să-l declare mort. Elodia Ghinescu, celebra avocată din Brașov dispărută în 2007, a fost declarată decedată după 4 ani și jumătate iar autoritățile au emis pe numele ei un certificat de deces.

În privința fostului șef de cabinet al lui Sorin Blejnar, interesul autorităților pare să fie acela de a-l menține ”viu”, el fiind în continuare dat în urmărire națională și internațională. Oficial, nu există indicii că acesta s-ar ascunde pe undeva dar chiar și așa, procurorii se tem că Marta ar putea profita de o eventuală decizie de pronunțare a morții pentru a-și șterge definitiv urmele.

ADVERTISEMENT

Firma lui Codruț Marta și a fratelui său, în mare dificultate

La sfârșitul anului trecut, Tribunalul București a respins pentru a doua oară cererea fratelui lui Codruț Marta de declarare judecătorească a morții. Adrian Constantin Marta a făcut această cerere invocând faptul că este asociat cu fratele lui într-o companie care nu-și mai poate continua activitatea în mod normal din cauza lipsei unuia din acționari.

Adrian Constantin Marta le-a explicat judecătorilor că, în 2018, cartea de identitate a fratelui său a expirat și din cauza faptului că această mențiune apare și la Registrul Comerțului, nu mai poate semna contracte sau alte documente. De asemenea, el nu-și poate da afară fratele din companie fără o hotărâre a adunării generale, care poate fi realizată doar în prezența tuturor acționarilor.

ADVERTISEMENT

Conform legii, pentru ca o persoană să fie declarată decedată, instanța trebuie să constate îndeplinirea mai multor condiții: persoana respectivă să fie dispărută, să fi trecut cel puțin doi ani de la data la care aceasta a fost văzut ultima dată și să existe indicii că nu mai este în viață.

Codruț Marta, ținut ”în viață” de mandatul de urmărire

Judecătorii au considerat însă că atâta timp cât există suspiciuni că Marta se sustrage de la o anchetă penală, nu se îndeplinește condiția existenței unor indicii că acesta nu ar mai fi în viață.

ADVERTISEMENT

”Cu privire la necesitatea existenței unor indicii că persoana nu ar mai fi în viață, instanța a reținut că din probele administrate în cauză, instanța a reținut că pârâtul figurează ca urmărit național și internațional, începând cu data de 11.07.2012, respectiv 18.07.2012, ca urmare a emiterii împotriva sa a unui mandat de arestare preventivă sub aspectul săvârșirii infracțiunii de evaziune fiscală. De asemenea, pârâtul era căutat la nivel național și internațional din data de 25.05.2012, respectiv 30.05.2012, fiind declarat persoană dispărută, așadar la o distanță de numai 4 zile de la data dispariției sale în fapt din 21.05.2012”, spun judecătorii în motivare.

În anul 2019, judecătorii dispuseseră emiterea unei citații pe numele lui Codruț Marta prin intermediul unui ziar de largă circulație, despre deschiderea procedurii de declarare a morții. Prin intermediul anunțului, orice persoană care ar avea informații legate de dispariția lui Codruț Marta, e invitat să le comunice autorităților.

ADVERTISEMENT

De asemenea, s-a emis o adresă la Primăria Sectorului 2 și la secția de poliție pe raza căreia se află ultimul domiciliu al fostului director din ANAF, a dispus o anchetă socială și a făcut o adresă la DVBL Sector 2 pentru a verifica bunurile aflate pe rol fiscal, pe numele lui Codruț Marta.

Chiar și așa, instanța a decis că nu-l declare mort pe Codruț Marta, respingând ca nefondat apelul fratelui acestuia.

Deshumarea de la Pipera

Dispariția lui Codruț Marta reprezintă unul din misterele neelucidate din istoria recentă a României. Ultima oară, fostul șef de cabinet al lui Sorin Blejnar a fost văzut pe 21 mai 2012, după care acesta nu a mai putut fi contactat pe nicio cale. La vremea respectivă, procurorii DNA monitorizau o rețea formată din afaceriști și directori din ANAF.

Este vorba de dosarul ”Motorina”, în care Sorin Blejnar a fost trimis în judecată pentru o presupusă mită de 1,2 milioane euro. Marta a fost și el pus sub acuzare pentru evaziune fiscală, însă la ora primelor percheziții, deja dispăruse.

În anul 2020, criminaliștii din poliție și procurorii DNA au efectuat o deshumare la Cimitirul ”Sf. Ilie” din Pipera, unde aveau indicii că s-ar afla rămășițele lui Codruț Marta. Analiza ADN nu a putut însă demonstra fără echivoc faptul că acestea i-ar aparține fostului șef de cabinet al lui Sorin Blejnar.

Elodia Ghinescu, avocata din Brașov dispărută în 2007, a fost declarată moartă printr-o decizie judecătorească în anul 2011. Pe baza acestei hotărâri, Cristian Cioacă, soțul femeii, a fost trimis în judecată și condamnat la 15 ani și 8 luni de închisoare pentru omor. Trupul avocatei nu a fost găsit niciodată.

ADVERTISEMENT