News

Codruța Kovesi, criticată din străinătate. Cine nu o vrea procuror-șef european

03.05.2019 | 12:17
Codruta Kovesi criticata din strainatate Cine nu o vrea procurorsef european

Laura Codruța Kovesi, criticată în termeni duri. Aflată în cursa pentru preluarea funcției de procuror șef al Parchetului European, fosta șefă a DNA se bucură de susținere atât pe plan intern, cât și în Parlamentul European de la Bruxelles. Iată însă că nu toată lumea privește cu ochi buni eventuala numire a sa în această poziție.

Kovesi, atacată de presa din Ungaria. „Un procuror din cea mai coruptă țară UE”

Presa din Ungaria a lansat un atac dur la adresa Laurei Codruța Kovesi, pe care nu o consideră varianta ideală pentru preluarea funcției de procuror șef al Parchetului European. Publicația „Magyar Nemzet” reamintește că românca provine din cea mai coruptă țară membră a Uniunii Europene.

Ministrul român de justiţie Tudorel Toader o acuzase încă în 2018 pe Laura Codruţa Kövesi şi instituţia pe care o conducea, DNA, că îşi îndeplineşte îndatoririle depăşindu-şi cu mult atribuţiile şi nu respectă sfera de influenţă a Parlamentului. La vremea respectivă ministrul de justiţie a trimis reprezentanţilor media un raport de 36 de pagini care prezenta în detaliu excesele şi ilegalităţile comise de instituţia condusă de Kövesi. Toader a cerut preşedintelui să o revoce din funcţie pe procurorul şef al DNA” , relatează jurnaliștii ungari.

Laura Codruța Kovesi, atacată în presa ungară
Laura Codruța Kovesi, atacată în presa ungară

Ce spune presa din Ungaria despre Laura Codruța Kovesi

Despre Kovesi s-a văzut încă din perioada activităţii sale ca procuror că, asemenea instituţiilor UE, îşi îndeplinea atribuţiile în interesul îndeplinirii obiectivelor celui mai important comitent, trecând şi peste regulile juridice în vigoare şi regulile fundamentale ale democraţiei.

Sub direcţia lui Kovesi, DNA a colaborat ilegal cu renumitul serviciu secret comunist succesor al Securităţii, Serviciul Român de Informaţii. Ocolind Comisia parlamentară de control al serviciilor secrete, DNA a intrat ilegal în posesia interceptărilor SRI despre politicieni, de care s-a folosit ulterior la procesele din tribunale, tot în mod ilegal. În opinia preşedintelui comisiei parlamentare respective, SRI a abuzat de posibilităţile oferite de legea securităţii naţionale, respectiv de posibilitatea unor urmăriri şi interceptări. Între anii 2005-2016 au fost audiate şase milioane de persoane” , mai notează publicația maghiară.