News

Codruța Kovesi rupe tăcerea după valul de acuzații: “Am făcut și greșeli, dar nu am încălcat legea”

17.05.2019 | 19:58
Codruta Kovesi rupe tacerea dupa valul de acuzatii Am facut si greseli dar nu am incalcat legea
ADVERTISEMENT

Laura Codruța Kovesi vorbește pentru prima oară despre greșelile pe care le-a făcut în perioada în care conducea cu o mână de fier Direcția Națională Anticorupție (DNA). Aceasta a spus că a făcut și câteva erori, însă nu pot fi considerate încălcare a legii, iar protocoalele cu SRI au fost necesare și nu le regretă nici în ziua de azi, în ciuda scandalurilor.

Codruța Kovesi a explicat de ce s-au semnat protocoalele cu SRI

Kovesi a acordat un interviu pentru Radio Europa Liberă în care a mărturisit că este firesc să facă și greșeli. Kovesi a spus despre ea că nu e un om perfect, însă niciodată, orice greșeală ar fi comis nu era cu intenția de a încălca legea. Una dintre marile ei greșeli a fost că nu a comunicat suficient de mult anumite decizii pe care le-a luat.

ADVERTISEMENT

Kovesi spune că din cauza lipsei de comunicare i s-a pus o anumită etichetă. Mai mult, fostul procuror-șef al DNA a mai vorbit și despre necesitatea protocoalelor dintre DNA și Serviciul Român de Informații. Codruța amintește că în 2009 niciun procuror nu putea să facă interceptări și din acest motiv, pentru a prinde infractorii, a cerut sprijinul SRI.

DNA și SRI au semnat protocoale secrete pentru realizarea anchetelor de corupție. Sursa foto: HEPTA.RO

Kovesi: Niciun procuror din România nu putea intercepta

Kovesi spune că protocoalele erau menite pentru a-i prinde pe corupți rapid și eficient, căci și aceștia acționau rapid și eficient. A recurs la anumite măsuri în viteză tocmai pentru a nu se scăpa probele pe drum, iar de multe ori SRI a oferit acest ajutor mai ales că multe interceptări conțineau discuții clare între anumite persoane despre cum pun la cale un furt.

ADVERTISEMENT

„Dacă mă întrebaţi de protocol, acela nu a fost o greşeală. A fost un instrument care era absolut necesar la acel moment. Lumea uită că în 2009, niciun procuror din România nu putea să pună în aplicare o autorizaţie de interceptare. Erai obligat să transmiţi acea autorizare la SRI”, a declarat Kovesi la Europa Liberă.