News

Codruța Kovesi, vizată de o nouă petiție. Cum o poate ajuta să ajungă procuror-șef european

13.04.2019 | 16:27
Codruta Kovesi vizata de o noua petitie Cum o poate ajuta sa ajunga procurorsef european

”Un cetățean european” a gândit o petiție prin care îi cere contracandidatului Codruței Kovesi la funcția de procuror-șef european, Jean-François Bohnert, să se retragă din cursă și că cedeze locul fostei șefe DNA.

Codruța Kovesi este vizată de o nouă petiție

Petiția vine în contextul în care Parlamentul European(PE) o susține pe candidata româncă, în timp ce Consiliul UE îl preferă pe procurorul francez Jean-François Bohnert. În urma comisiei de experți, Consiliul și Parlamentul trebuie să aleagă acum între Kovesi și Bohnert din Franța. „Stimate domnule Bohnert, Am urmărit cu multă atenție audierea dumneavoastră din Parlamentul European și m-ați convins.

Sunteți fără îndoială competent pentru postul de șef al Parchetului European, iar numirea dumneavoastră ar fi o victorie binemeritată, precum și o încununare a carierei. Această numire ar fi de asemenea o sursă de mândrie pentru poporul francez cu privire la prestigioasa sa funcție publică. Din păcate, aceeași numire ar însemna totodată o victorie pentru anumiți politicieni și grupuri de interese – iar aceasta din motive contrare adevăratelor interese și nevoi ale cetățenilor europeni”, își începe cetățeanul scrisoarea.

Codruța Kovesi, vizată de o nouă petiție. Cum o poate ajuta să ajungă procuror-șef european
Cum o poate ajuta să ajungă procuror-șef european

”Numirea lui Kovesi ar reprezenta o victorie”

  • Numirea doamnei Kövesi ar reprezenta o victorie pentru lupta împotriva corupției și împotriva disprețului la adresa statului de drept.
  • Din toate aceste motive, domnule Bohnert, aș dori să vă invit să luați în considerare posibilitatea de a vă retrage din procedura de selecție pentru postul de șef al Parchetului European.
  • Cu toate acestea, faptul de a vă retrage candidatura și, astfel, de a o susține pe doamna Kövesi ar reprezenta un gest clar de solidaritate cu corpul profesional și un semnal puternic că, în UE, instituția procurorului, atât de des supusă unor presiuni inimaginabile, știe cum să se apere.

Dacă, totuși, veți da curs aceste invitații, acest lucru mi-ar da speranță – și cu siguranță ar da speranță celor mai mulți dintre europeni – într-o lume în care interesele personale imediate pot fi puse la o parte pentru a servi interesului general și valorilor care stau la baza proiectului european. Cu stimă, un cetățean european”, își încheie omul pledoaria.