News

Codul Administrativ lasă elevii fără bani de transport. Tinerii se revoltă

26.06.2019 | 14:52
Codul Administrativ lasa elevii fara bani de transport Tinerii se revolta

Noul Cod Administrativ, adoptat de guvernul Dăncilă în cursul zilei de marți, 25 iunie, printr-o ordonanță de urgență, îi lasă pe elevii din întreaga țară fără bani pentru decontarea transportului, avertizează reprezentanții Federației Elevilor.

Federația Elevilor, critici dure pentru Guvernul României

Într-un comunicat de presă dat publicității recent, aceștia critică în termeni duri decizia actualului Executiv de a acorda aviz favorabil actului normativ ce prevede pensii speciale pentru primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți de consilii județene. Totodată, organizația neguvernamentală care își propune să apere drepturile și interesele comune ale tuturor școlarilor din mediul preuniversitar, condamnă „privarea elevilor de dreptul lor la transport redus și decontarea navetei în favoarea satisfacerii baronilor locali și a transportatorilor”.

Guvernul României a adoptat o ordonanță de urgență prin care a eliminat transportul în trafic județean din sfera serviciilor publice, făcând să dispară obligațiile (de serviciu public) transportatorilor de a acorda reduceri elevilor și de a acorda abonamente cu tarife preferențiale pentru elevi, în vederea decontării navetei” , se arată în respectivul comunicat.

Viorica Dăncilă a anunțat adoptarea noului Cod Administrativ. Sursa foto: gov.ro
Viorica Dăncilă a anunțat adoptarea noului Cod Administrativ. Sursa foto: gov.ro

Ce spune Viorica Dăncilă despre noul Cod Administrativ

Viorica Dăncilă susține că adoptarea noului Cod Administrativ este o măsură prin care guvernanții își propun să îmbunătățească acest sector care traversează o perioadă extrem de dificilă. Cu toate acestea, documentul a avut parte de numeroase critici, inclusiv Consiliul Economic și Social acordându-i aviz negativ.

Codul Administrativ este un proiect important pentru modernizarea administrației publice, rezultat al unei ample consultări cu reprezentanții structurilor asociative. Prin acest act normativ creăm un cadru unitar și punem într-o formă mai clară, mai coerentă, mai simplificată, reglementări care se regăsesc acum în 17 acte normative. Prin noile prevederi vom institui mecanisme care să preîntâmpine blocaje între instituțiile publice, atât la nivel central, cât și la nivel local” , a declarat premeirul României, la începutul ședinței de Guvern de marți, 25 iunie.