News

Codul de procedură fiscală, modificări importante. Veste bună pentru 58.000 de contribuabili

Schimbări la Codul de procedură fiscală. Eşalonarea la plată în formă simplificată vizează 58.000 de contribuabili.
22.08.2021 | 16:41
Codul de procedura fiscala modificari importante Veste buna pentru 58000 de contribuabili
ADVERTISEMENT

Un proiect de ordonanță de Guvern care aduce modificări importante Codului de procedură fiscală a fost publicat vineri seară de Ministerul Finanțelor.

Este vorba de un proiect care vizează modificarea şi completarea Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală şi reglementarea unor măsuri fiscale, conform Știripesurse.

ADVERTISEMENT

Prin introducerea unui nou articol, ANAF va ave posibilitatea să sancţioneze contravenţional contribuabilii care nu depun fişierul standard de control fiscal. Totodată, peste 58.000 de contribuabili vor beneficia de eşalonări la plată în formă simplificată.

Ministerul de Finanţe face modificări la Codul de procedură fiscală

„În prezent, ANAF are în derulare un proiect finanţat prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă (POCA) conform contractului nr. 299/14.12.2018 încheiat cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP), având ca obiect finanţarea implementării SAF-T, ca modalitate de comunicare/transfer a datelor financiar-contabile de la contribuabil în scopul realizării obiectivelor strategice ale administraţiei fiscale din România.

ADVERTISEMENT

Potrivit Organizaţiei de Cooperare şi Dezvoltare Economică, SAF-T este un fişier de audit standard pentru schimbul electronic de date contabile fiabile de la organizaţii către o autoritate fiscală naţională sau auditori externi”, arată Nota de fundamentare.

„Având în vedere caracterul de noutate al conceptului SAF-T precum şi impactul implementării obligaţiei de depunere a acestuia asupra contribuabililor, este oportună introducerea acestuia în legislaţia naţională.

ADVERTISEMENT

Pe cale de consecinţă se propune modificarea următoarelor prevederi din Codul de procedură fiscală: pct. 19 al art. 1 din Codul de procedură fiscală, în sensul introducerii noţiunii de standard de control fiscal, respectiv definirea SAF-T-ului ca fiind o declaraţie informativă în legătură cu evidenţele contabile şi fiscale”, se mai arată în document.

Schimbări la Codul de procedură fiscală. Principalele modificări

  • introducerea SAF-T în Codul de procedură fiscală
  • anularea unor obligaţii accesorii şi modificări ale normelor speciale pentru debitorii a căror activitate este restrânsă/închisă de către organele abilitate ale statului
  • modificări şi privind competenţa de administrare a creanţelor fiscale datorate de persoanele fizice care desfăşoară o activitate economică sau o profesie liberă,
  • se introduce obligativitatea înrolării în sistemul de comunicare electronică SPV, dar nu se precizează termenul până la care contribuabilii pot face acest lucru.
  • se propune şi anularea dobânzilor, penalităţilor şi tuturor accesoriilor aferente obligaţiilor bugetare principale administrate de organul fiscal cu scadenţe anterioare datei de 31 martie 2020, în cazul contribuabililor care au fost supuşi verificării documentare după data intrării în vigoare a OUG nr. 69/2020.
ADVERTISEMENT

Eşalonarea la plată în formă simplificată. Care sunt beneficiarii

Acesta este o măsură care deserveşte ca instrument de management al arieratelor, făcând parte din procesul continuu de sprijin al contribuabililor.

Iată cum se prezintă impactul acestei facilităţi fiscale de la data adoptării actului normativ, respectiv Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 181/2020 privind unele măsuri fiscal-bugetare, pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru prorogarea unor termene (26 octombrie 2020):

  • un număr de 58.476 contribuabili au beneficiat şi beneficiază de eşalonări la plată în formă simplificată, obligaţiile bugetare eşalonate fiind de 12,7 miliarde lei (care însă includ şi obligaţii curente preluate în eşalonarea în sistem simplificat), din care:
  • 21.128 contribuabili au reeşalonări la plată (pentru sume totale de 7,2 miliarde lei) întrucât beneficiarii acestor înlesniri la plată pot solicita modificare/menţinerea unei eşalonări la plată pierdute de două ori pe perioada eşalonării,
  • 5.311 de contribuabili au pierdut eşalonările la plată (soldul obligaţiilor restante fiind de 1,4 miliarde lei),
  • 2.085 de contribuabili au finalizat eşalonarea la plată (încasările fiind în sumă de 365 milioane lei, la care se adaugă 324 milioane lei obligaţii curente declarate şi achitate pe perioada eşalonării simplificate).

Obligaţiile bugetare curente declarate de toţi contribuabilii care au beneficiat şi beneficiază în continuare de sistemul de eşalonare la plată simplificat  sunt în cuantum de 10,4 miliarde lei. În acest moment, obligaţiile fiscale curente neachitate sunt de 1,1 miliarde lei, conform sursei citate.

ADVERTISEMENT
Tags: