News

Codul de procedură penală, modificat în Senat. Instanța are cel mult 120 de zile pentru pronunțarea sentinței și motivare

04.05.2021 | 22:34
Codul de procedura penala modificat in Senat Instanta are cel mult 120 de zile pentru pronuntarea sentintei si motivare
Codul de procedură penală, modificat în Senat. Instanța are cel mult 120 de zile pentru pronunțarea sentinței și motivare. Sursa foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Senatul României a adoptat marți, 4 mai, cu majoritate de voturi, modificările propuse de PNL și USR PLUS la Codul de procedură penală (Cpp).

Noile rectificări fac ca termenul maxim în care instanțele sunt obligate să pronunțe deciziile în procesele penale de la finalizarea dezbaterilor să fie de 120 de zile.

ADVERTISEMENT

Această propunere legislativă a fost inițiată de șefa Senatului, Anca Dragu (USR PLUS), Alina Gorghiu şi Iulia Scântei (PNL) şi deputatul Ioan Cupşa (PNL).

Senatul a adoptat modificarea Codului de procedură penală

La ședința de marți din Senat, s-au înregistrat 89 de voturi ”pentru”, 1 vot ”împotrivă” și 42 de abțineri. Senatul este primă Cameră sesizată în acest caz, forul decizional fiind Camera Deputaților.

ADVERTISEMENT

Inițiativa a fost depusă săptămâna trecută în Parlament, iar Comisia juridică a dezbătut-o joi în regim de urgență.

Termenul maxim în care trebuia pronunțată sentința din acest proiect legislativ era de 90 de zile, dar judecătorii au avertizat că acesta este unul mult prea strâns și au cerut o perioadă mai mare, de până la cinci luni, pentru pronunțarea deciziei din momentul încheierii dezbaterilor în proces.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a venit cu o soluție de mijloc, cea de 120 de zile, care a fost însușită de comisia juridică a Senatului. Raportul de admitere a inițiativei legislative a fost adoptat aproape cu unanimitate de voturi, fiind o singură abținere de la AUR.

”Deliberarea, redactarea şi pronunţarea hotărârii se fac într-un termen de maximum 60 de zile de la închiderea dezbaterilor. În cazuri temeinic justificate, dacă deliberarea, redactarea şi pronunţarea hotărârii nu pot avea loc în termenul prevăzut, instanţa poate amâna succesiv pronunţarea, fiecare amânare neputând depăşi 30 de zile.

ADVERTISEMENT

În toate cazurile, deliberarea, redactarea şi pronunţarea hotărârii nu pot avea loc mai târziu de 120 de zile de la închiderea dezbaterilor”, prevede amendamentul Comisiei juridice însuşit de plen, potrivit Agerpres.

Proiectul de modificare a Cpp vine după decizia CCR de la începutul acestei luni, potrivit căreia este necesar ca hotărârea judecătorească să fie motivată în fapt şi în drept la data pronunţării, precizând că redactarea acesteia ulterior deciziei lipseşte persoana condamnată de garanţiile înfăptuirii actului de justiţie, aduce atingere dreptului de acces la instanţă şi dreptului la un proces echitabil.

Reacția PSD după votul din Senat

Opoziția, prin vocea social-democratului Robert Cazanciuc, a susţinut că prin adoptarea “în grabă” a proiectului, înainte de motivarea deciziei din 7 aprilie de către CCR, “Senatul este inutil”.

”Cine are interesul să facă acest text vulnerabil? (…) Acest text încalcă articolul 147 alineatul (1) din Constituţie care prevede că Parlamentul trebuie să pună în acord prevederile neconstituţionale.

Or, noi nu ştim cum să le punem de acord pentru că decizia CCR nu a fost publicată. Alt motiv al vulnerabilităţii legii este dat de previzibila introducere la Camera Deputaţilor a unor modificări după publicarea motivării CCR.

În felul acesta, vom da motive celor care se pricep la proceduri avocăţeşti să invoce bicameralismul ca temei de neconstituţionalitate. (…) Nu interesul comun este servit prin această grabă, ci un interes care, mai devreme sau mai târziu, va fi devoalat”, a afirmat, în plen, Cazanciuc, la dezbaterea propunerii legislative, scrie sursa citată.

ADVERTISEMENT