News

Codul electoral a fost adoptat de Parlament. Cum se va desfășura votul pentru românii din Diaspora

03.07.2019 | 15:09
Codul electoral a fost adoptat de Parlament. Cum se va desfășura votul pentru românii din Diaspora
Parlamentul României a adoptat Codul Electoral. Sursa foto: B1.ro

Codul electoral adoptat recent în Parlament aduce vești bune pentru românii din Diaspora. Potrivit noului act normativ, cetățenii din străinătate vor putea vota timp de trei zile, urnele urmând să se închidă la orele 23:59.

Noul Cod electoral prelungește votul pentru românii din Diaspora

Aceste modificări vin în contextul nenumăratelor critici primite din partea românilor după alegerile europarlamentare din 26 mai 2019. Atunci, oamenii din Diaspora au fost nevoiți să îndure cozi interminabile pentru a-și putea exprima voința politică în privința celor care vor reprezenta țara noastră în Parlamentul European de la Bruxelles, pentru următorii cinci ani. Tot pe 26 mai, românii au fost chemați la urne pentru a vota la Referendumul pe teme de Justiție.

Pe lângă prelungirea timpului de votare, noul Cod electoral propune și generarea unor liste suplimentare, atât pe hârtie, cât și în format electronic. Opoziția nu este, însă, de acord cu această modificare, considerând că astfel procesul de vot va întâmpina noi dificultăți.

Codul electoral prelungește durata votului pentru românii din Diaspora. Sursa foto: RFI
Codul electoral prelungește durata votului pentru românii din Diaspora. Sursa foto: RFI

Opoziția continuă să conteste noul Cod electoral

A apărut astăzi, în Comisia Juridică, un amendament al domnului Árpád Márton, de la UDMR, prin care aliniatul 6 de la articolul 9, care prevedea generarea automată, în format electronic, era înlocuit cu totul. Adică,  scotea partea de generare automată și vorbea doar de rubricile care să le cuprindă. Am zis: „Dacă se întâmplă chestia asta, dinamitați complet sistemul”.

Apoi, s-a transformat într-un aliniat 7 care, în esență, duplica. Deci, pe lângă completarea automată a listelor suplimentare crea și un proces fizic pe hârtie, de generare a listelor suplimentare, într-adevăr cu câmpuri simplificate, adică doar cu nume, prenume, CNP și semnătură. Dar tot ar fi însemnat că toată partea aceea, care de fapt  a consumat cel mai mult timp în cursul alegerile din 26 mai, completarea de mână a listelor suplimentare, ar fi rămas în vigoare” , a explicat deputatul USR, Tudor Benga, pentru RFI.

 

 

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 850. 32 pagini + CD. Doar 10 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri