News

Codul portocaliu de la ANM, prelungit. Ploi torențiale, grindină și vijelii în aproape toată țara

24.06.2020 | 10:26
Codul portocaliu de la ANM prelungit Ploi torentiale grindina si vijelii in aproape toata tara
ADVERTISEMENT

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, miercuri, o nouă avertizare cod portocaliu pentru aproape toată țara.

Aceasta este valabilă până luni joi, când intră în vigoare un cod galben de ploi pentru toată România, valabil până în cursul serii aceleiași zile.

ADVERTISEMENT

Din nou, se așteaptă ploi abundente, căderi de grindină, vijelii și acumulări de cantități mari de apă care pot produce noi viituri.

Cod portocaliu de la ANM de ploi abundente și furtuni în majoritatea regiunilor

Potrivit ANM, de miercuri, de la ora 10.00 până joi, la ora 03.00 va fi instabilitate atmosferică accentuată, iar fenomenele severe pot apărea în orice moment.

ADVERTISEMENT

Astfel, în zonele montane, în Moldova, Dobrogea și local în Muntenia și Transilvania, vor fi perioade cu averse torențiale și se vor acumula cantități de apă de peste 40 l/mp și pe arii restrânse 50…80 l/mp.

De asemenea, vor fi și intensificări ale vântului, vijelii, descărcări electrice și grindină, îndeosebi în regiunile estice și sud-estice.

ADVERTISEMENT

Tot de miercuri, de la ora 10, până joi, la aceeași oră, în vigoare va fi și un cod galben. În intervalul menționat, îndeosebi în estul, sud-estul, nordul și centrul țării, precum și în zonele montane, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale, grindină și vijelii.

Cantitățile de apă vor depăși 20…25 l/mp și pe arii restrânse 40…50 l/mp, mai anunță meteorologii.

ADVERTISEMENT

Cod galben pentru toată țara începând de joi

De joi de la ora 10:00, până seara la ora 23:00, un cod galben va fi activat de ANM. Vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale, grindină și vijelii. Cantitățile de apă vor depăși 20…25 l/mp și pe arii restrânse 40…50 l/mp.

ANM mai anunță că la sfârșitul săptămânii, instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată, în special în vestul, centrul și nordul țării, precum și în zonele montane.

În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj prin avertizări de vreme severă imediată.

ADVERTISEMENT