News

Codul roșu de vijelii a făcut prăpăd în județele Caraș Severin și Mehedinți: zeci de acoperişuri smulse şi maşini avariate. Foto

Natura s-a dezlănțuit după ce s-a emis cod roșu. Pagubele au fost masive și s-a instalat stare de urgență după furtunile violente
13.06.2024 | 21:30
Codul rosu de vijelii a facut prapad in judetele Caras Severin si Mehedinti zeci de acoperisuri smulse si masini avariate Foto
Mai multe județe au fost devastate în urma furtunilor care au fost de cod roșu. Copacii și acoperișurile au fost smulse, iar mașinile avariate grav de grindina de mărimea unui ou. Sursa foto: Colaj foto ./ Antena 3 CNN
ADVERTISEMENT

Un cod roșu de furtuni a fost emis pentru mai multe județe, cu vânt puternic, ploi și grindină uriașă care au lăsat în urmă un peisaj devastat. Mesaje Ro-Alert au fost trimise în repetate rânduri.

Cod roșu de furtuni: grindină uriașă și vânt puternic

În Caraș Severin și Mehedinți, vântul a atins viteze de peste 100 de kilometri pe oră, iar grindina de mari dimensiuni a provocat pagube semnificative. Urmele grindinei au fost vizibile pe fațadele multor clădiri.

ADVERTISEMENT

În Drobeta Turnu Severin, zeci de acoperișuri au fost smulse și aruncate peste mașinile din parcări, multe dintre acestea rămânând cu parbrizele sparte. Străzile au fost inundate, blocând traficul, scrie Antena 3 CNN. 

„Ca urmare a manifestării fenomenelor meteorologice prognozate, pompierii militari din cadrul Secției Moldova Nouă au fost solicitați să intervină pentru degajarea unui cablu de telecomunicații căzut pe carosabil, pe DN57, localitatea Coronini, precum și pentru degajarea mai multor stâlpi de lemn căzuți pe DJ 571A, localitatea Gornea.

ADVERTISEMENT

De asemenea, s-a intervenit pentru asigurarea măsurilor de prevenire specifice la un stâlp electric care a fost lovit de fulger, în urma descarcărilor electrice, în localitatea Sichevița, la fața locului fiind prezent și un echipaj al operatorului de energie electrică. În urma fenomenelor meteorologice, au rămas fără curent electric 5 localități: Oravița (parțial), Liborajdea, Sichevița, Valea Ravensca și Crușovița”, anunță ISU Caraș Severin, potrivit sursei citate.

În ultimele două ore, ISU Mehedinți a înregistrat 61 de apeluri de urgență din cauza fenomenelor meteo extreme prognozate de Codul Portocaliu și Codul Roșu.

ADVERTISEMENT

„Pompierii mehedințeni intervin pentru evacuarea apei din mai multe gospodării, pentru îndepărtarea copacilor de pe autoturismele cetățenilor, dar și de pe carosabil. Pentru asigurarea unui răspuns prompt în cazul înregistrării acestor situații deosebite, a fost activată și grupa operativă a ISU Mehedinți începând cu ora 19:30. Până în acest moment, printre localitățile afectate amintim municipiul Drobeta Turnu Severin, Orșova și Gura Văii”, potrivit ISU Mehedinți.

Prăpădul lăsat în urmă de furtunile din România

Grindina de dimensiunea unui ou de găină a devastat satele din zona Moldova Nouă, precum Coronini, Sfânta Elena, Oravița, Liborajdea, Sichevița, Valea Ravensca și Crușovița, lăsându-le fără curent electric și arătând cât de vulnerabili suntem în fața forțelor naturii. Localnicii, încă în stare de șoc, încearcă să se recupereze după dezastrul provocat de grindina masivă.

ADVERTISEMENT

Furia naturii a distrus totul în câteva minute: geamurile și sticla au fost sparte, parbrizele mașinilor au fost făcute țăndări, iar acoperișurile caselor au fost perforate. Pe câmpuri, recoltele fermierilor, care sunt esențiale pentru veniturile multor familii, au fost complet distruse.

Autoritățile locale au declarat stare de urgență și au început evaluarea pagubelor, încercând să ofere ajutor rapid celor afectați, mai arată sursa citată. Echipele de intervenție sunt pe teren, curățând străzile și reparând casele și infrastructura avariată.

Meteorologii au emis o avertizare de cod roșu pentru localități din Gorj, Dolj și Mehedinți, valabilă până la ora 21:00. Se așteaptă grindină de mari dimensiuni, vijelii puternice cu viteze de peste 90 km/h, averse torențiale și frecvente descărcări electrice.

Localitățile vizate sunt din județele Gorj (Turceni, Plopșoru, Țânțăreni, Turburea, Aninoasa, Crușet, Stoina, Stejari, Dănciulești, Brănești, Căpreni, Ionești), Dolj (Filiași, Argetoaia, Brădești, Melinești, Șimnicu de Sus, Ișalnița, Braloștița, Breasta, Goiești, Murgași, Coțofenii din Dos, Cernătești, Scăești, Sopot, Almăj, Grecești, Brabova, Fărcaș, Mischii, Predești, Coțofenii din Față, Pleșoi, Seaca de Pădure, Tălpaș, Secu, Gogoșu, Botoșești-Paia), și Mehedinți (Butoiești, Bâcleș, Dumbrava, Grozești, Breznița-Motru, Stângăceaua). Intervalul de valabilitate este între orele 20:00 și 21:00.

 

ADVERTISEMENT