News

Codul Rutier 2020 nu se modifică de la 1 iulie. Viitorii șoferi pot obține permisul auto fără 10 clase

01.07.2020 | 15:37
Codul Rutier 2020 nu se modifica de la 1 iulie Viitorii soferi pot obtine permisul auto fara 10 clase
Codul Rutier 2020 nu se modifică de la 1 iulie. Viitorii șoferi pot obține permisul auto fără 10 clase. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Reprezentanții Direcției Regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor (DRPCIV) au declarat că nu s-a produs nicio schimbare la Codul Rutier, asta după ce în spațiul public au apărut mai multe informații potrivit cărora se impuneau anumite reguli stricte.

Concret, nu se va produce nicio modificare legat de persoanele care doresc să obțină permisul de conducere în viitorul apropiat, dar nu au terminat 10 clase. Așadar, aceștia se pot înscrie fără nicio problemă la școala de șoferi dacă-și doresc să conducă pe drumurile publice.

ADVERTISEMENT

Mai mult decât atât această prevedere legat de educație i-ar fi inclus și pe cei care au deja permis de conducere de ani buni. Pe scurt, Codul Rutier nu se modifică de la 1 iulie, regulile pentru viitorii șoferi fiind aceleași ca și până acum, informează a1.ro.

Codul Rutier nu va fi schimbat legat de obligativitatea celor 10 clase

Codul Rutier a fost modificat ultima oară la începutul acestui an, însă în ultimele luni au apărut informații potrivit cărora de la 1 iulie vor intra în vigoare și alte reguli, de data asta legat de educația și studiile celor care vor să obțină permisul de conducere.

ADVERTISEMENT

Potrivit informațiilor apărute în spațiul public, de la 1 iulie se impunea obligativitatea de a fi absolvit cele 10 clase din cadrul învățământului obligatoriu. În această situație candidații ar fi trebuit să prezinte dovada terminării studiilor, fiind luați în calcul și cei care sunt deja șoferi.

Această măsură extremă ar fi fost luată datorită numărului mare de accidente rutiere care au loc pe drumurile publice, multe dintre ele fiind provocate de persoane care nu au resursele intelectuale necesare studierii aprofundate a prevederilor Codului Rutier.

ADVERTISEMENT

Totodată, propunerea modificării Codului Rutier a venit și după ce tot mai multe persoane care veneau să-și ridice permisele de conducere nu aveau capacitatea de a-și citi datele din propriul buletin, însă se pare că această modificare a fost doar o speculație.

Ce modificări a suferit Codul Rutier în ultima perioadă

Una dintre modificările importante ale Codului Rutier din ultima perioadă este legat de controlul medical anual pentru șoferii de peste 70 de ani în vederea reînnoirii permisului de conducere. Controlul este obligatoriu, în caz contrar acești șoferi nu vor mai putea circula pe drumurile publice.

ADVERTISEMENT

Codul Rutier mai prevede și suspendarea permisului pentru 30 de zile în cazul șoferilor care sunt prinși în timp ce vorbesc la telefon, modificare care a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2020. Același lucru se întâmplă și în cazul comiterii altor contravenții: nu poartă centura de siguranță, nu acordă prioritate, depășesc limita de viteză, etc.

 

ADVERTISEMENT