News

Codul Rutier 2022: Ce şoferi pot primi interdicţie de a conduce pe drumurile din România, timp de un an

Anumiți șoferi pot primi interdicţie de a conduce pe drumurile din România, dacă au săvârșit infracțiuni grave, pentru care au fost condamnați penal de o instanță de judecată.
07.02.2022 | 11:02
Codul Rutier 2022 Ce soferi pot primi interdictie de a conduce pe drumurile din Romania timp de un an
Codul Rutier 2022: Ce şoferi pot primi interdicţie de a conduce pe drumurile din România, timp de un an. Foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Polițiștii pot să le interzică de acum anumitor șoferi să mai conducă pe teritoriul țării noastre. Sunt anumite cazuri în care permisul poate fi reținut timp de un an.

O nouă măsură ce poate fi aplicată șoferilor. Cum pot rămâne fără permis

Noua măsură apare într-o ordonanță ce vrea să modifice Codul Rutier. Totuși, trebuie precizat faptul că cei vizați sunt șoferii care au permis de conducere străin, iar ei pot primi interdicția de a mai conduce pe teritoriul României.

ADVERTISEMENT

Este vorba despre acele persoane care au condamnate penal pentru abateri grave, dar până la instituirea acestei măsuri, trebuie modificat și regulamentul de aplicare a Codului Rutier, realtează avocatnet.ro.

Așadar, Ordonanța Guvernamentală nr. 1/2022 introduce o nouă sancțiune în Codul Rutier.

Cine poate rămâne fără permis timp de un an

Așa cum am precizat deja, cei care pot rămâne fără permis timp de un an de zile sunt persoanele care au fost condamnate definitiv pentru fapte grave.

ADVERTISEMENT

Mai precis, printre ele se află uciderea sau vătămarea corporala a unei persoane din cauză că nu au fost respectate regulile de circulație.

De asemenea, cei care merg cu un vehicul cu numere false de înmatriculare pot avea aceeași soartă. Și cei care merg pe drum cu o mașină care are plăcuțele retrase sau merg cu o mașină ce nu are drept de circulație la noi în țară pot rămâne fără permis.

ADVERTISEMENT

Și cei care conduc o mașină pentru care nu au acest drept pot să aibă interdicția de a mai circula pe teritoriul țării noastre:

„Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv ori al cărei permis i-a fost retras sau anulat ori căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule în România”, arată legea.

ADVERTISEMENT

Și cei care conduc după ce au băut pot rămâne fără dreptul de a conduce, la fel și cei care au făcut un accident și părăsesc locul acestuia.

Vizați de noua măsură din Codul Rutier sunt și cei care participă la competiții ilegale pe drum sau cei care lasă nesupravegheate vehicule pe partea carosabilă a drumului public.

ADVERTISEMENT
Tags: