News

Modificări în Codul Rutier 2022. Reguli noi pentru obținerea permisului auto

Modificări în Codul Rutier 2022. Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea privind circulaţia pe drumurile publice. Apar reguli noi pentru obținerea permisului auto.
13.01.2022 | 16:33
Modificari in Codul Rutier 2022 Reguli noi pentru obtinerea permisului auto
Codul Rutier 2022. Au fost introduse reguli noi pentru obținerea permisului auto. Sursa foto: gds.ro
ADVERTISEMENT

Joi, 13 ianuarie, președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat legea privind completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.

Apar astfel noi reguli în Codul Rutier 2022. Cele mai importante îi vizează pe cei care vor să obțină permisul de conducere.

ADVERTISEMENT

Codul Rutier 2022. Au fost introduse reguli noi pentru obținerea permisului auto

Administrația Prezidențială a anunțat, joi, că șeful statului, Klaus Iohannis, a semnat decretul pentru promulgarea Legii privind completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice (PL-x 66/17.02.2020).

Actul normativ adoptat prevede noi reguli pentru examenul de obţinere a permisului de conducere.

Legea, care a fost inițiată de senatorul USR Cosmin Poteraş introduce cursuri de conducere defensivă şi de prim-ajutor atât pentru obţinerea carnetului de conducere cât şi pentru cei care au carnetul suspendat, informează Administrația Prezidențială.

ADVERTISEMENT

Iată toate situațiile în care trebuie făcute cursurile amintite mai sus:

  • obținerea pentru prima dată a permisului auto;
  • când se dorește obținerea permisului după ce acesta fusese anterior anulat prin hotărâre judecătorească;
  • pentru reducerea perioadei de suspendare a permisului, în cazul în care polițiștii au decis acest lucru:
  • polițiștii pot decide și să oblige șoferul să facă aceste cursuri, ca sancțiune complementară, atunci când șoferul face un accident și se dovedește că a condus sub influența băuturilor alcoolice, că a trecut pe roșu sau că nu a acordat prioritate la pietoni.

Aceste cursuri pot fi urmate și de ceilalți șoferi. Evidenţa conducătorilor care au urmat cursuri în domeniul conducerii defensive va fi ținută de către Poliția Rutieră.

ADVERTISEMENT

România, în topul statelor cu cele mai multe accidente rutiere

În expunerea de motive a legii, politicianul a explicat că România se află în continuare în topul statelor cu cele mai multe accidente produse în traficul rutier, iar documentele Comisiei Europene arată că România înregistrează cel mai mare număr de decese cauzate în traficul rutier, ocupând primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește rata de mortalitate pe drumurile publice, respectiv 85 de decese la 1 milion de locuitori.

”Anual, aproape 2.000 de oameni îşi pierd viaţa în accidente rutiere pe drumurile din România şi aproape 10.000 de persoane sunt grav rănite. Nu putem asista pasivi la pierderea de vieţi omeneşti şi cea mai simplă cale este prevenţia.

ADVERTISEMENT

Cred că educaţia rutieră poate fi un pas înainte, în sensul în care, pe de o parte, poate ajuta la conştientizarea pericolului pe care condusul agresiv îl reprezintă şi – pe de alta – îi pregăteşte pe şoferi să conducă defensiv.

De asemenea, abilitatea de a acorda corect primul ajutor în caz de accident auto poate salva vieţi omeneşti, motiv pentru care am propus obligativitatea unui curs de prim ajutor ca o precondiţie pentru obţinerea permisului”, a transmis Cosmin Poteraş, într-un comunicat al USR.

ADVERTISEMENT