De unde îți poți ridica permisul de conducere suspendat? La această întrebare răspunsul este unul cât se poate de clar și este prevăzut în legislația rutieră în vigoare.
Conform prevederilor din Codul Rutier 2024, în România suspendarea permisului auto reprezintă o sancțiune temporară. Este aplicată de Poliția Rutieră în momentul în care un șofer a încălcat legislația, nu a respectat reguli de circulație, a făcut accidente grave sau a consumat alcool.
Legea în vigoare spune că un cetățean român poate avea permisul suspendat pe o perioada de 30 de zile sau 60 de zile. Cei care au comis nereguli mai grave îl pot avea suspendat 90 de zile sau mai mult.
Cetățenii care au fost amendați și cărora li s-a suspendat permisul, indiferent de perioada stabilită la încălcare normelor de circulație, pot afla din Regulamentul de aplicare a OUG 195/2002, la Articolul 244, de unde își pot ridica permisul auto.
Codul Rutier spune clar că ”permisul de conducere se restituie titularului de către autoritatea competentă pe raza căreia îşi are domiciliul sau reședința, în cazul străinilor, când perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce a expirat.
În această situație titularul permisului de conducere intră în posesia documentului prezentând dovada înlocuitoare a acestuia, în original, precum și actul de identitate”, se arată în Art. 244 din Regulamentul de aplicare a legii 195/2002.
Cu alte cuvinte, un permis de conducere suspendat, indiferent că a fost pe o perioada de 30 de zile, 60 de zile sau 90 de zile, se recuperează de pe raza județului unde cetățeanul își are domiciliul.
Există multe situații în care șoferii își pierd temporar dreptul de a conduce fiind prinși pe raza altui județ decât cel în locuiesc. Și în această situație, Regulamentul de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 este clar.
”În situația în care contravenientul a săvârșit fapta pe raza de competenta a altui județ decât cel care îl are în evidență, permisul de conducere se păstrează la serviciul politiei rutiere pe teritoriul căreia a fost constatată contravenția, până când șeful serviciului hotărăște asupra sancțiunii contravenționale complementare, dar nu mai mult de 15 zile de la data retinerii, după care îl trimite serviciului poliției rutiere al județului care îl are în evidență.
Permisul de conducere se păstrează la serviciul politiei rutiere din județul care are în evidență titularul, până la restituire sau, după caz, până la anularea documentului”.