Codul rutier 2025 include o serie de reglementări care îi pot lăsa pe șoferii din România fără permis. Acestea vizează diverse comportamente și afecțiuni care afectează siguranța rutieră. Iar schimbările sunt menite să asigure o circulație mai sigură pe drumurile din țară.
Conform Codului Rutier 2025, pentru a conduce pe drumurile publice, o persoană trebuie să dețină un permis de conducere valabil, corespunzător tipului de vehicul pe care îl utilizează.
Mai mult decât atât, dacă șoferul suferă de anumite afecțiuni care pun în pericol siguranța rutieră, Poliția are dreptul să suspende permisul temporar sau definitiv. Aceeași măsură poate fi aplicată și celor care încalcă reglementările de circulație, punând în pericol securitatea traficului.
Conform legislației, orice medic, indiferent de specialitate, are responsabilitatea de a informa poliția în cazul în care consideră că o persoană nu mai îndeplinește condițiile necesare pentru a conduce un autovehicul.
„Orice medic, atunci când constată că o persoană, titulară a unui permis de conducere, aflată în evidența sau îngrijirea sa, prezintă simptome ce pot afecta capacitățile psihologice necesare pentru a conduce autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie, este obligat să emită bilet de trimitere, în care se menționează simptomele constatate, către o formă independentă de exercitare a activității de psiholog cu drept de liberă practică”, se precizează în legea 195/2002, conform promotor.ro.
Prin urmare, orice medic, inclusiv medicul de familie, are dreptul să solicite o evaluare psihologică independentă a unui șofer. Conducătorul auto va fi informat despre această sesizare și va avea la dispoziție 3 zile pentru a răspunde cererii.
Rezultatul evaluării va fi comunicat atât medicului care a făcut sesizarea, dar și Poliției. Dacă evaluarea arată că persoana este aptă să conducă, aceasta va păstra permisul de conducere.
Însă, dacă șoferul suferă de afecțiuni precum boli de inimă, diabet, afecțiuni neuromotorii, probleme de vedere, boli psihice, tulburări mentale, dependență de droguri, medicamente sau alcool, probleme respiratorii, insuficiență renală gravă sau probleme de auz, acesta va rămâne fără permis de conducere.
De menționat este că permisul de conducere poate fi menținut dacă boala este tratată sau urmează un tratament, dar numai în cazul în care un specialist medical oferă un aviz pozitiv.