Codul rutier s-a modificat, iar noile prevederi vor intră în vigoare la sfârșitul lunii februarie. Șoferii care își împrumută mașina trebuie să fie atenți la câteva aspecte dacă nu vor să se trezească cu amenzi usturătoare.
Aceștia pot fi sancționați cu sume considerabile dacă refuză să le dea polițiștilor date despre șoferii de ocazie, potrivit noilor modificări aduse codului rutier.
În primul rând, în cazul în care ai dat cheile unui prieten, iar acesta este implicat într-un accident sau dacă este prins folosind substanțe interzise, trebuie să știi că persoana care deține mașina va suferi din perspectiva factorului bonus/malus, iar prețul la asigurarea RCA va fi influențat de un astfel de episod.
Cei care vor ignora solicitările poliției rutiere de a comunica datele șoferului de ocazie, vor trebui să achite integral amenda primită de la poliție, conform Digi24.
În acest caz nu se va mai aplica regula de acum a plății, în termen de 15 zile, a jumătate din minimul amenzii. În această situație se va plăti exact cât este trecut pe procesul-verbal de contravenție.
Dacă înainte proprietarul unei mașini trebuia să plătească o amendă de 652,5 lei în caz de achitare rapidă, acum acesta ar trebui să plătească 1.305 lei. Amenda pentru faptă este din clasa a patra de sancțiuni și este cuprisă între 9 și 20 de puncte-amendă. În prezent, punctul-amendă este de 145 lei. Astfel, suma totală poate ajunge la 2.900 de lei.
Polițiștii spun că modificările vin după ce mulți proprietari de mașini au refuzat să dea datele persoanelor cărora le-au împrumutat mașina sau, în anumite situații, au transmis informații false.
Aceștia pot plăti până la 2.900 lei, fără să aibă posibilitatea de a achita jumătate din valoarea amenzii în termen de 15 zile.
„Obligația se consideră îndeplinită dacă proprietarul sau deținătorul mandatat al vehiculului comunică poliției rutiere în termenul stabilit, în cuprinsul solicitării, numele, prenumele, codul numeric personal, datele referitoare la domiciliul respectiv, reședință”, a precizat Claudiu Costea, purtător de cuvânt la Brigada rutieră din Capitală.
Nu sunt exceptate de la regulă nici firmele. În cazul în care nu comunică cine se afla la volan în timpul unei infracțiuni, amenda poate să ajungă până la 14.500 de lei.
Aceste modificări ale Codului rutier vor fi aplicate de la finalul lunii februarie.