News

Codul Rutier urmează să fie modificat. Amendă uriașă pentru folosirea telefonului mobil la volan

11.08.2019 | 17:36
Codul Rutier urmeaza sa fie modificat Amenda uriasa pentru folosirea telefonului mobil la volan

România este una dintre țările cu cele mai multe decese din Uniunea Europeană de pe urma accidentelor rutiere. Drumurile proaste, mașinile vechi, dar și năravurile șoferilor contribuie la această statistică tristă. Guvernanții caută însă să înăsprească amenzile pentru șoferi pentru a se asigura că numărul accidentelor va scădea. Iar una dintre măsurile pe care oamenii legii vor să le ia este amendarea celor care „butonează” telefonul în timp ce conduc.

Modificări la Codul Rutier: Se vrea amendarea butonării telefonului

Astfel, potrivit notei de fundamentare, prin actul normativ se propune: “interzicerea, în timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul aflat în mişcare, ţinerii în mână sau folosirii cu mâinile în orice mod nu numai a telefonului mobil, ci şi a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video”.

Dacă veți fi prins cu telefonul în mână în timp ce vă aflați la volan, veți fi sancționați “cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni (aceeaşi ca la conducătorii de autovehicule) şi pentru conducătorii de vehicule pentru care nu este prevăzută obligativitatea deţinerii permisului de conducere, pentru săvârşirea contravenţiei ‘ţinerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod, în timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul aflat în mişcare, a telefonului mobil, precum şi a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video”, se mai arată în nota de fundamentare.

Noul cod rutier prevede o amendă consistentă dacă stai pe telefon în timp ce conduci
Noul cod rutier prevede o amendă consistentă dacă stai pe telefon în timp ce conduci *foto: Digi 24

Ce sancțiune riști dacă ești prins cu telefonul în mână la volan

Potrivit notei de fundamnetare “noua sancţiune de 6-8 puncte amendă (clasa a III-a) şi 4 puncte de penalizare, pentru săvârşirea de către conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai a contravenţiei indicate”. Cele 6-8 puncte amendă înseamnă în bani o sumă cuprinsă între 870 şi 1.160 de lei.

Totodată, dacă vei fi prins butonând telefonul în timp ce încalci alte reguli de condus, „se aplică sancţiunea contravenţională complementară a suspendării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile pentru conducătorii de autovehicule”.