Life

Codul secret al Regelui Spaniei, descifrat după 500 de ani. Cel mai puternic monarh al Europei se temea că va fi asasinat de un mercenar italian

Codul unei scrisori ultra-secrete a fost spart după 500 de ani de cercetătorii francezi. Regele Spaniei se temea că va fi ţinta unei tentative de asasinat
27.11.2022 | 22:21
Codul secret al Regelui Spaniei descifrat dupa 500 de ani Cel mai puternic monarh al Europei se temea ca va fi asasinat de un mercenar italian
Scrisoarea lui Carol Quintul a fost decodată după aproape 500 de ani
ADVERTISEMENT

O scrisoare codificată, semnată în 1547 de cel mai puternic monarh din Europa din acea perioadă, Carol Quintul, a fost descifrată de oamenii de știință francezi, dezvăluind că regele a trăit cu teama de a fi ţinta unei tentative de asasinat întreprinse de un mercenar italian.

Cum a fost decodată scrisoarea

Trimisă de împăratul Sfântului Imperiu Roman, Carol Quintul, ambasadorului său la curtea regală franceză, un bărbat pe nume Jean de Saint-Mauris, scrisoarea oferă o perspectivă asupra preocupărilor conducătorilor Europei într-un moment de instabilitate periculoasă cauzată de războaie religioase și rivalităţi de ordin strategic.

ADVERTISEMENT

Pentru istorici, este, de asemenea, o privire rară asupra artelor întunecate ale diplomației: secretul, nesinceritatea ascunsă în spatele zâmbietelor și dezinformarea erau la fel de actuale atunci ca și astăzi.

Criptograful Cecile Pierrot a auzit pentru prima dată un zvon despre existența scrisorii la o cină din Nancy în urmă cu trei ani. După lungi cercetări, ea a găsit-o în subsolul bibliotecii istorice a orașului, scrie BBC. Iniţial şi-a propus să decodeze documentul în câteva zile, dar avea repede să constate că sarcina este mult mai grea decât a crezut.

ADVERTISEMENT

Scrisoarea de trei pagini – formată din aproximativ 70 de rânduri – este scrisă în principal folosind aproximativ 120 de simboluri criptate, dar există și trei secțiuni în limba franceză contemporană simplă.

“Primul lucru a fost să clasificăm simbolurile și să căutăm modele. Dar nu a fost doar cazul unui simbol reprezentând o literă, a fost mult mai complex”, spune Pierrot. “Să o pui într-un computer și să-i spui computerului să o rezolve ar fi durat literalmente mai mult decât istoria universului!”.

ADVERTISEMENT

Încetul cu încetul, Cecile și echipa ei au început să facă progrese. Existau, a descoperit ea, două tipuri de simboluri: simple și complexe. Vocalele nu erau scrise în principal ca litere, ci erau adăugate ca semne diacritice, ca în arabă.

Echipa nu a făcut publică traducerea completă a scrisorii, păstrând-o pentru o lucrare academică, dar a oferit câteva detalii picante despre ce conţine.

ADVERTISEMENT

Februarie 1547 a fost o rară perioadă de pace relativă între puterile rivale Franța și Sfântul Imperiu Roman. Împăratul Carol al V-lea – conducătorul unor zone vaste, inclusiv Spania, Țările de Jos, Austro-Ungaria și sudul Italiei – nu mai era în război cu regele Francois I, dar neîncrederea reciprocă încă era predominantă.

Astfel, Carol al Quintul vorbește în scrisoare despre un zvon care circulă – că el, împăratul, va fi ținta unei tentative de asasinat a condotierului italian (liderul mercenar) Pierre Strozzi. Saint-Mauris, destinatarul scrisorii împăratului, trebuie să afle cât mai multe despre această poveste, dacă este doar un zvon sau o amenințare reală.

Ce a urmat? Doar câteva săptămâni mai târziu, regele francez François I a murit, fiind înlocuit de fiul său, Henric al II-lea. În ceea ce-l priveşte pe Carol Quintul, el a murit 11 ani mai târziu, în 1558, într-o mănăstire spaniolă, el nefiind ţinta niciunei tentative de asasinat.

ADVERTISEMENT
„Ai bani”. Cristi Borcea l-a impresionat pe Mourinho cu suma pe care a...
„Ai bani”. Cristi Borcea l-a impresionat pe Mourinho cu suma pe care a cheltuit-o la dineul Generației de Aur
Udrea comentează cazul Coldea: Stăpânul Cătușelor iese pe ușa DNA. Sper că va...
Udrea comentează cazul Coldea: Stăpânul Cătușelor iese pe ușa DNA. Sper că va duce și la căderea lui Kovesi
EXCLUSIV „Dintre foștii colegi, Popescu are caracterul cel mai josnic. Îl interesează doar...
EXCLUSIV „Dintre foștii colegi, Popescu are caracterul cel mai josnic. Îl interesează doar banii!”. Atac devastator la adresa ”Baciului” înainte de meciul Generației de Aur
Dosarul Coldea-Dumbravă. În ce două dosare celebre ar fi intervenit foștii șefi din...
Dosarul Coldea-Dumbravă. În ce două dosare celebre ar fi intervenit foștii șefi din SRI
Cu ce se poate ocupa fiul Romaniţei Iovan, la doar 17 ani: La...
Cu ce se poate ocupa fiul Romaniţei Iovan, la doar 17 ani: La 2-3 dimineața, mi-a venit ideea. M-am băgat în ceva greu
O mai ții minte pe Lola de la Gospodar fără pereche? Uluitor cât...
O mai ții minte pe Lola de la Gospodar fără pereche? Uluitor cât de mult s-a schimbat Alexandra Mitruț, e de nerecunoscut
DECIZIE privind RECALCULAREA PENSIILOR. Ministrul Muncii a ANUNȚAT: PENSIONARII ADUC ACTELE
DECIZIE privind RECALCULAREA PENSIILOR. Ministrul Muncii a ANUNȚAT: PENSIONARII ADUC ACTELE
Cine este românul arestat pentru că ar fi spionat în favoarea Rusiei. Bărbatul...
Cine este românul arestat pentru că ar fi spionat în favoarea Rusiei. Bărbatul voia sa candideze pentru funcția de primar
Scandalul Coldea, văzut de Traian Băsescu: Un infractor pensionar
Scandalul Coldea, văzut de Traian Băsescu: Un infractor pensionar
Doliu în Generaţia de Aur la câteva ore după meciul de retragere. Anunţul...
Doliu în Generaţia de Aur la câteva ore după meciul de retragere. Anunţul trist, în urmă cu puţin timp
„S-a ținut Poliția după mine, cu girofar”. Miodrag Belodedici a rămas fără permisul...
„S-a ținut Poliția după mine, cu girofar”. Miodrag Belodedici a rămas fără permisul auto după meciul Generației de Aur
Mara Bănică, acuzații dure la adresa familiei lui Culiță Sterp: „Am văzut-o pe...
Mara Bănică, acuzații dure la adresa familiei lui Culiță Sterp: „Am văzut-o pe mama acestor Sterpi la Măruță. A crescut niște animale”