News

Coduri galbene emise de ANM. Vijelii, grindină și ploi însoțite de caniculă. Care sunt zonele afectate

Vijelii, grindină și ploi însoțite de caniculă în România. Iată care sunt zonele afectate.
11.08.2021 | 10:34
Coduri galbene emise de ANM Vijelii grindina si ploi insotite de canicula Care sunt zonele afectate
ADVERTISEMENT

Administrația Națională de Meteorologie a transmis două avertizări de cod galben pentru ziua de miercuri.

Fenomenele vizate sunt cele cu care deja ne-am obișnuit. În timp ce o parte a țării este lovită de caniculă, alte zone vor avea ploi torențiale, vijelii și grindină.

ADVERTISEMENT

Cod galben ANM de caniculă. Temperaturi de 37 de grade Celsius

Meteorologii au transmis că disconfortul termic va fi unul accentual și va depăși pragul critic de 80 de unități.

De asemenea, temperaturile din zonele afectate vor atinge undeva între 34 și 37 de grade Celsius. Codul galben de căldură și disconfort termic este valabil pe toată durata zilei de miercuri.

ADVERTISEMENT

 „În sud-vestul și sudul țării, disconfortul termic va fi ridicat și local va fi caniculă. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pe arii extinse pragul critic de 80 de unități, iar temperaturile maxime vor fi cuprinse, în general, între 34 și 37 de grade”, a transmis ANM.

Județele afectate sunt: Argeș, București, Brăila, Buzău, Călărași, Caraș-Severin, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Gorj, Giurgiu, Ialomița, Mehedinți, Olt, Prahova, Tulcea, Timiș, Teleorman, Vâlcea.

ADVERTISEMENT

De asemenea, meteorologii au mai transmis și că disconfortul termic se va menține ridicat și în zilele următoare, în sud-vestul țării, așa că trebuie să ne așteptăm la noi avertizări meteorologice de căldură.

Cod galben de ploi, vijelii, grindină emis de ANM

ANM a mai emis și o avertizare de vijelii, ploi, grindină și descărcări electrice. Acest cod ANM de vreme rea este valabil în următorul interval: 11 august, ora 13:00 până pe 11 august, ora 23:00.

ADVERTISEMENT

Cantitățile de apă care vor cădea în acest interval pot depăși 25 de l/mp și pot ajunge chiar la 40 l/mp. Zonele afectate sunt Moldova și Maramureș, dar aceste fenomene vor apărea și la munte, local, conform ANM.

 „În intervalul menționat, local la munte, în Moldova și în Maramureș vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin averse care vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină.

Cantitățile de apă vor depăși pe alocuri 25…40 l/mp.

 Notă: fenomene de instabilitate atmosferică se vor semnala pe arii restrânse și în restul teritoriului”, a mai transmis ANM.

Județele afectate de codul galben ANM sunt: Bacău, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Buzău, Covasna, Harghita, Iași, Maramureș, Mureș, Neamț, Prahova, Suceava, Vrancea.

ADVERTISEMENT