News

Coduri galbene și portocalii de vreme rea în România. Canicula și vijeliile pun stăpânire pe țară

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis pentru ziua de sâmbătă avertizări de coduri galbene și portocalii de vreme rea. Sunt anunțate ploi și căldură.
20.08.2022 | 12:04
Coduri galbene si portocalii de vreme rea in Romania Canicula si vijeliile pun stapanire pe tara
Cum va fi vremea în țară sâmbătă, 20 august 2022. Sursa foto: pixabay, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Căldură mare și ploi abundente în țară. Meteorologii ANM anunță coduri galbene și portocalii de vreme severă. Intră în vigoare de astăzi.

Un nou val de caniculă în țară. Nu lipsesc ploile, vijeliile, grindina și descărcările electrice

Un nou val de caniculă a lovit țara, în ziua de sâmbătă, 20 august. Un cod galben de căldură și disconfort termic ridicat este valabil la această oră în sud, sud-est și local în nord-est.

ADVERTISEMENT

Temperaturile maxime sunt de 33 și 37 grade Celsius, iar cele minime de 18 și 21 grade Celsius. De asemenea, ANM a emis o avertizare de cod galben de ploi, care a intrat în vigoare tot sâmbătă, de la ora 10:00 și se va menține până luni, ora 12:00.

Se vor manifesta vijelii, grindină, averse torențiale, descărcări electrice, vânt puternic, în Banat, în jumătatea sud-vestică a României, cantitățile de apă depășind 25-40 l/mp, iar și pe arii restrânse 50-70 l/mp.

ADVERTISEMENT

Duminică, 21 august, se vor semnala astfel de fenomene și în Maramureș, restul Transilvaniei și Munteniei. De altfel, gradul de instabilitate atmosferică va fi unul accentuat până la mijlocul săptămânii viitoare.

Unde va fi cod portocaliu de ploi

Este așteptat și un cod portocaliu de ploi, însoțite la fel de grindină, descărcări electrice și vijelii. Va intra în vigoare de la ora 14:00 și se va încheia pe 22 august, ora 12:00.

ADVERTISEMENT

Regiunile vizate de această atenționare sunt: Banat, Oltenia, sudul Crișanei și sud-vestul Transilvaniei. Cantitățile de apă vor fi de 40-50 de l/mp, iar pe arii restrânse de peste 70-90 de l/mp.

” În Banat, Oltenia, sudul Crișanei și sud-vestul Transilvaniei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, care se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și grindină.

ADVERTISEMENT

În intervale scurte de timp, dar mai ales prin acumulare, se vor înregistra cantități de apă de 40…50 l/mp și pe arii restrânse de peste 70…90 l/mp.

Sâmbătă (20 august) după-amiază și în prima parte a nopții pe alocuri vor fi vijelii puternice (rafale de peste 70…90 km/h)”, a mai informat ANM.

ADVERTISEMENT